Zorgvergelijker 2024

Static Template

 

Hoe vergelijk je nou het best alle zorgpremies voor 2024?

Hierboven vind je een zorgvergelijker waar je al je voorkeuren aan kunt geven. De voor jou meest geschikte en voordeligste zorgverzekering komt vervolgens bovenaan te staan.

Overzicht collectiviteitskortingen
Let op:
Mogelijke collectieve kortingen zijn hier niet in verwerkt.
Vergelijk het resultaat daarom altijd met het kortingsoverzicht op onze homepage voor het optimale resultaat.

 

Wil je direct de goedkoopste zorgverzekering van 2024? 

Bespaar je dan de moeite van zoeken en vergelijken. Als je gewoon de allergoedkoopste zorgverzekering van 2024 wilt, sluit dan Menzis Basis Voordelig af mét het maximale eigen risico. De maandpremie komt dan op € 122,75. 
Betaal je de premie ineens per jaar dan krijg je nog eens 1% korting. De effectieve maandpremie komt dan op: € 121,52. 


Zorgverzekering vergelijken 2024

 

De 7 belangrijkste punten om op te letten bij het kiezen van een zorgverzekering:

1. Eigen risico

Het eigen risico is het zelf te betalen bedrag voordat de basisverzekering vergoedingen uitkeert. Het eigen risico gaat elk jaar in bij het begin van het jaar en is geldig tot het einde van het jaar. Wanneer het eigen risico volledig is gebruikt gaat de basisverzekering vergoedingen uitkeren naar de percentages die de verzekeraar per module uitkeert. Als je bij het kiezen van het eigen risico een verkeerde keuze neemt kan het je jaarlijks honderden euro's schelen.
Het eigen risico is minimaal €385 voor iedereen. Je kunt in ruil voor een lagere zorgpremie vrijwillig kiezen om dit eigen risico te verhogen naar maximaal €885. De premiekorting varieert van €12 tot maximaal €25 per maand. Verwacht je weinig zorgkosten te maken in 2024, overweeg dan zeker om het eigen risico te maximaliseren.  

2. Collectiviteitskorting aanvragen

Door middel van collectiviteitskorting kan iedereen vrijblijvend en kosteloos gebruik maken van collectieve kortingen op de aanvullende pakketten van de zorgverzekering. Hiermee kan je afhankelijk van de gekozen aanvullende pakketten flink besparen op de zorgpremie. Ook gelden er binnen collectieven uitgebreidere dekkingen. Op zorgpremiekorting.nl vind je een duidelijk overzicht van alle collectieve kortingen per verzekeraar. en kun je eenvoudig en kosteloos een collectieve korting aanvragen

3. Wel óf geen aanvullende zorgverzekering 

Onthoud dat de meest voorkomende zorg in het basispakket van de verzekering zit. Denk bijvoorbeeld dan aan:

  • De Huisarts
  • Medicijnen
  • Ziekenhuiszorg
  • Psychologische zorg

Voor deze zaken is het niet nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Aanvullende verzekeringen vergoeden wel vaak de tandarts, fysiotherapie, brillen en lenzen en alternatieve geneeswijzen. 

Verwacht je extra zorgkosten te gaan maken? Bekijk vantevoren hoeveel kosten je denkt te gaan maken voor bijvoorbeeld:
- Fysiobehandelingen
- Tandartscontroles, behandeling en gebitsreiniging 
- Spoedzorg in het buitenland
- Brillen / contactlenzen
- Alternatieve geneeswijzen

Bereken wat deze te verwachten kosten zijn en vergelijk ze met de premies voor de aanvullende verzekering én voor hoever deze verzekering deze kosten vergoed. Is er sprake van een eigen bijdrage, een gedeeltelijke vergoeding? De premies voor de aanvullende verzekeringen zijn de laatste jaren gestegen terwijl de dekkingen niet uitgebreid zijn.
Binnen collectieve zorgverzekeringen is overigens de dekking vaak uitgebreider dan bij individuele polissen en is er een flinke korting mogelijk op aanvullende verzekerignen, oplopend tot 20%.  
 

4. Wachttijd en medische selectie

Veel zorgverzekeraars hebben bij bepaalde aanvullende pakketten een wachttijd. Vaak betaal je wel gewoon de premie, maar heb je tijdens de wachttijd geen aanspraak op een deel van de vergoedingen. Vaak is dit het geval bij aanvullende tandartsverzekeringen. Na de wachttijd verstreken is krijg je wel vergoedingen voor de aanvullende pakketten. De hoogte van de aanvullende verzekering kan ook invloed hebben of er een wachttijd is of niet. 

Het kan ook zo zijn dat verzekeraars een medische selectie gebruiken in plaats van directe acceptatie of een wachttijd. Bij een medische selectie krijg je een aantal vragen over je gezondheid en bijvoorbeeld de status van je gebit. Zo kan er gevraagd worden of je komend jaar veel verwachte mondzorg hebt, bijvoorbeeld een geplande wortelkanaalbehandeling. Aan de hand van deze vragen kan de verzekeraar beslissen of ze je wel of niet moeten aannemen.

5. Gezinsleden en Partners

Kinderen onder 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met de zorgverzekering van één van de ouders. Kinderen zijn verzekerd voor de meeste tandenzorg. Bijvoorbeeld controles, sealen en gebitsreiniging is meeverzekerd. Kinderen kunnen gebruikmaken van dezelfde dekkingen als waar de ouder bij meeverzekerd is.
Het verzekeren van alle gezinsleden onder dezelfde verzekeraar is niet altijd voordelig. Er zijn premieverschillen gebaseerd op leeftijd en de status van je gezondheid waardoor je vaak goedkoper uit kan zijn bij andere verzekeraars. De zorg die je nodig hebt verschilt vaak tussen personen waardoor verschillende zorgpakketten vaak meer geld besparen als er zorg nodig is.

6. Wat zijn de verschillen in de basisverzekeringen ?

Bij het kiezen van een basisverzekering zijn er vaak 3 keuzemogelijkheden. 

  • Naturapolis: De naturapolis vergoed alle gecontracteerde zorgaanbieders. Bij de zorgaanbieders die geen contract hebben bij de zorgverzekeraar betaal je vaak een percentage van de zorgkosten. 
  • Restitutiepolis: je kan zelf je ziekenhuis of zorgverlener kiezen. Soms kan het voorkomen dat je zelf de kosten moet voorschieten waarna er een declaratie ingediend te worden bij de verzekeraar.
  • Combinatiepolis: De combinatiepolis is een combinatie van een Naturapolis en Restitutiepolis. Voor een bepaalde zorg zal je alleen kosten vergoed krijgen bij gecontracteerde zorgverleners. Bij andere zorg krijg je vergoeding ondanks het contract met de verzekeraar. Alle polisvoorwaarden staan bij de basispakketten in de polisvoorwaarden omschreven.

7. Jaarbetaling

Veel zorgverzekeraars maken het mogelijk om extra korting te krijgen wanneer je ervoor kiest om jouw nominale zorgpremie in één keer wilt betalen. Dit noem je een jaarbetaling. De reden dat je door middel van een jaarbetaling nóg meer korting kunt krijgen, is omdat het minder administratief werk is voor de zorgverzekeraar. De korting die je bij een jaarbetaling krijgt wordt verrekend over het totale bedrag dat je moet betalen en kan oplopen tot  2%. Door jouw zorgpremie vooruit te betalen bespaar je tot zo'n €50,- per jaar. 

Echter is het niet bij elke zorgverzekeraar mogelijk om korting te krijgen door middel van een jaarbetaling. Daarnaast hanteert niet elke zorgverzekeraar hetzelfde kortingspercentage. Benieuwd wat voor korting jouw zorgverzekeraar biedt wanneer jij gebruikt maakt van een jaarbetaling? Bekijk dan de pagina over Korting Jaarbetaling Zorgpremie. Hier vind je een tabel die duidelijk aangeeft hoeveel korting bij welke zorgverzekeraar mogelijk is.

Zorgpremiekorting.nl