Hoe kan je besparen op de zorgverzekering? 

Om te besparen op je zorgverzekering kan je verschillende stappen ondernemen. Zorgpremiekorting heeft voor jou de belangrijkste bespaartips op een rij gezet. 

1. Maak gebruik van collectiviteitskorting 

Op zorgpremiekorting.nl vind je een overzicht van collectieve kortingen voor nagenoeg alle zorgverzekeraars, waarvan iedereen gebruik mag maken. De collectieve korting op de basisverzekering is weliswaar afgeschaft. Op de aanvullende pakketten is nog steeds een flinke korting mogelijk. Met een korting tot 20% op een aanvullende verzekering, bespaar je gemiddeld € 50,- per jaar. Via zorgpremiekorting.nl kan je gemakkelijk en kosteloos een collectieve korting aanvragen. 

2. Verhoog het vrijwillig eigen risico

Het eigen risico is opgebouwd uit een verplicht- en een vrijwillig eigen risico. Dit zijn de kosten die eerst betaald moeten worden door de zorgverzekerden, voordat er gebruik gemaakt kan worden van een vergoeding uit je zorgpakket. Verwacht je weinig tot geen zorg nodig te hebben voor het nieuwe jaar, dan kan je besparen op de zorgpremie door je eigen risico te verhogen. Het verplichte eigen risico is € 385,- maar kan vrijwillig verhoogd worden tot een bedrag van € 885,-. Afhankelijk van de zorgverzekeraar kan het verhogen van het eigen risico tot € 20,- per maand schelen. Dit betekent dat je op jaarbasis tot € 240,- kan besparen op je zorgverzekering. Het omslagpunt voor de zorgkosten ligt dan bij € 385 + € 240 = € 625. Bij minder te verwachten zorgkosten is het maximaal eigen risico voordeliger. Onder meer kosten voor de huisarts en kosten die gedekt worden in de aanvullende verzekering vallen niet onder het eigen risico.

3. Betaal je zorgpremie vooruit

Bespaar op je zorgverzekering door de zorgpremie vooruit te betalen. Vooruit betalen kan een korting opleveren van 2% per jaar. Dit scheelt de zorgverzekeraar administratiekosten. Betaal je zorgpremie per kwartaal, per half jaar of per jaar en je kan tot € 30,- besparen op je zorgverzekering. Zeker gezien de huidige spaarrentes is 2% een aantrekkelijke korting. Betaal je belasting in Box 3, dan bespaart het betalen van de jaarpremie voor de zorgverzekering vóór 1 januari je nogmaals € 15,-.

4. Kies voor een pakket dat bij je past

Veel Nederlanders zijn over verzekerd wat betekent dat ze kiezen voor een polis, waar ze niet of nauwelijks gebruik van maken. Hierdoor betalen verzekerden honderden euro’s te veel voor zorg die niet wordt gebruikt. Het is daarom belangrijk te inventariseren welke zorg je waarschijnlijk nodig hebt alvorens je een basispakket en/of aanvullend pakket kiest voor het nieuwe jaar.

Het kan ook averechts werken. Je bent niet verzekerd voor zorg die je eigenlijk nodig hebt. Het kiezen van een aanvullend pakket kan dus ook veel geld besparen. Heb je bijvoorbeeld als sporter regelmatig blessures en moet je gebruik maken van fysiotherapie, dan kan een aanvullend pakket wel degelijk interessant zijn. Overweeg voor jezelf goed welk zorgpakket voor jou het beste is.

Kijk ook eens op zorgverzekering vergelijken om de verschillende pakketten te vergelijken.

5. Kies een andere zorgverzekeraar 

Het kiezen van een andere zorgverzekeraar kan voordelig uitpakken voor verzekerden. De verschillende zorgverzekeraars bieden meerdere zorgpolissen aan voor verschillende doelgroepen. Sommige zorgpolissen zullen beter aansluiten bij de zorg die jij nodig hebt dan andere zorgpolissen. Heb je weinig zorg nodig, dan kan het overstappen naar een goedkopere zorgverzekeraar een juiste keuze zijn. Dit kan een jaarlijkse besparing opleveren van € 375,-.

Heb je bijvoorbeeld een favoriete zorginstelling, dan is het goed om te weten of je zorgverzekeraar is aangesloten bij deze zorginstelling. Zo niet, dan kan je overstappen naar een zorgverzekeraar die wel een contract heeft met deze zorgverlener. 
 

6. Ontlast het eigen risico volgend jaar, laat je dit jaar nog behandelen

Wanneer je al veel gebruik van zorg hebt gemaakt en daarvoor je eigen risico hebt aangesproken, zou het in je voordeel kunnen uitpakken om eventuele behandelingen nog voor het einde van het jaar te ondergaan. Zo hoef je niet het eigen risico in het volgend jaar hiervoor aan te spreken, wanneer je de behandeling zou uitstellen. Aan de andere kant, wanneer je een hoog vrijwillig eigen risico hebt vastgelegd en dit nauwelijks nog hebt aangesproken, zou het een optie zijn om vaststaande behandelingen naar volgend jaar te verplaatsen en voor het komende jaar een laag eigen risico af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat het vrijwillige hoge eigen risico niet voor niks is geweest.  Let wel op, overweeg dit alleen als het geen gevolgen voor je gezondheid zal hebben. 

7. Ga te ronde bij verschillende specialisten

Behandelingen hebben niet overal dezelfde prijs ook al zijn de behandelaars aangesloten bij dezelfde zorgverzekeraar. Je kunt dus goedkoper uit zijn bij een andere behandelaar. Vraag een second opinion om je goed te laten informeren over de prijs en de kwaliteit en kijk dan wat het beste voor jou uitpakt en waar jij je het meest vertrouwd bij voelt. 

8.Verzeker je kinderen mee

Hoewel kinderen gratis worden meeverzekerd in de basisverzekering, moet er wel premie voor ze worden betaald bij aanvullende verzekeringen. Orthodontie kan voor hoge kosten zorgen, dus als jouw kind dit nodig heeft, is het verstandig jouw kind mee te nemen in een aanvullend pakket. Wanneer de verzekeringen van jou en je partner verschillen, kijk dan welke verzekering het gunstigst uitvalt om je kind in mee te verzekeren. Zo houd je de zorgkosten in bedwang. 

9. Zorgkosten als aftrekpost belasting

De Belastingdienst heeft bepaalde zorgkosten in aanmerking laten komen als aftrekpost bij de Belastingaangifte. Kijk dus goed welke zorgkosten hieronder vallen en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Mocht je bepaalde zorgkosten hebben die in aanmerking komen, dan is dit extraatje mooi meegenomen aan het einde van het jaar. 

10. Bezoek huisartsenpost in plaats van eerste hulp

Het bezoek aan de eerste hulp wordt eerst betaald vanuit het eigen risico. Voor niet levensbedreigende en niet zeer pijnlijke ongelukken kan het lonen om daarom naar de huisartsenpost te gaan wanneer het spreekuur van de huisarts al gesloten is. Een bezoek aan de huisartsenpost is uitgesloten van het eigen risico en zal vergoed worden door de zorgverzekeraar. 

11. Uitkering vergoedingen van zorgverzekeraars 

“Voorkomen is beter dan genezen.” Dat vinden de zorgverzekeraars ook en daarom bieden zij preventieve cursussen aan om jou een steuntje in de rug te geven om bijvoorbeeld van roken af te komen of ze geven een bijdrage voor de sportschool. Hoe gezonder je wordt, hoe kleiner de behoefte wordt om aanvullende pakketten te gebruiken en daarnaast hoeven zorgverzekeraars minder te vergoeden. Het verschilt per zorgverzekeraar wat voor een cursus en wat voor een bedrag er vergoed wordt.

De individuele pagina van iedere zorgverzekeraar heeft een gedetailleerd overzicht van alle vergoedingen en voorwaarden. Zo kun je aan de hand van de overzichten gemakkelijk per zorgverzekeraar vergelijken wat belangrijk voor jou is en of je voordeliger uit bent bij een andere zorgverzekeraar. 

Zorgpremiekorting.nl