Hieronder vind je een overzicht van alle tandartsvergoedingen voor 2021

1. Tandartskosten basisverzekering 2021
2. Tandartskosten ouder dan 18 jaar
3. Orthodontie vergoeding tot 18 jaar
4. Orthodontie vergoeding vanaf 18 jaar
5. Verplicht eigen risico en eigen bijdrage 2021
6. Jaarlijkse controle
7. Aanvullende zorgverzekering 2021
8. Verandering tandartstarieven 2021
 

Welke tandartskosten vergoedt de basisverzekering 2021?

Vergoeding tandarts basisverzekering voor jongeren onder de 18 jaar:

Tot een leeftijd van 18 jaar ben je als minderjarige gratis meeverzekerd via jouw ouders. Het overgrote gedeelte van de tandartskosten wordt volledig vergoedt en deze valt dan ook niet onder het eigen risico bedrag van €385,- (2021). Hieronder zie je de vergoedingen die gelden vanuit de tandarts basisverzekering 2021.

 • Behandeling van kaakgewricht
 • Eén controleafspraak jaarlijkse controle afspraak
 • Gebitsprotheses
 • Implantaten, kronen en bruggen
 • Incidentele consulten
 • Parodontium behandeling
 • Röntgenonderzoeken
 • Tand trekken bij kaakchirurg
 • Tandzenuwbehandelingen
 • Twee fluoride behandelingen per jaar
 • Verwijdering van tandsteen
 • Verzegeling van kauwvlakken
 • Vullingen met bijhorende verdoving
 • Wortelkanaalbehandelingen

Tandartskosten 2021 ouder dan 18 jaar

De basisverzekering vergoedt relatief weinig kosten die worden gemaakt bij tandheelkundige zorg. Het zijn voornamelijk bijzondere behandelingen die vergoedt worden vanuit de basisverzekering. Onderstaande behandelingen worden vergoed vanuit het basispakket:

 • Chirurgische Tandheelkundige ingrepen die uitgevoerd worden door een chirurg die staat ingeschreven in het BIG-register. Uitzonderingen zijn hierbij: ongecompliceerde extracties, aanbreng van een implantaat en paradontale chirurgische ingrepen.
 • Ernstige ontwikkelings- of groeistoornissen en afwijkingen aan het mondstelsel
 • Lichamelijke of geestelijke aandoening wat leidt tot complicaties bij een tandartsbezoek.
 • Röntgenonderzoek op verzoek van een tandheelkundige chirurg die staat ingeschreven in het BIG-register.
 • Uitneembare kunstgebitten
 • Voorbeelden hiervan zijn patiënten met extreme angst voor de tandarts of met een bewegingsstoornis.

LET OP! Informeer altijd vooraf bij je zorgverzekeraar en tandarts of bepaalde behandelingen en of ingrepen vergoedt worden. Je hebt vrijwel altijd toestemming van je zorgverzekeraar nodig om de vergoeding te krijgen.

Daarnaast kun je naar een specifieke zorgverlener doorverwezen worden. Je zorgverzekeraar informeert je tevens of er sprake is van een eigen bijdrage. Het verplicht eigen risico is op iedere behandeling van toepassing.

Orthodontie vergoeding 2021 tot 18 jaar

De kosten voor orthodontie (beugel) wordt tot 18 jaar niet vergoed. Alleen in enkele bijzondere gevallen is het mogelijk om een vergoeding vanuit de basisverzekering te krijgen zoals bij een hazenlip (schisis). Je dient dus normaliter de orthodontische kosten zelf te betalen. Wel kun je een aanvullende zorgverzekering nemen om een orthodontie vergoeding te krijgen. Dit verschilt per verzekeraar

Een beugel kan gemiddeld €2.000,- tot €3.000,- kosten voor een boven- en onderkaak. De gemaakt kosten worden vaak over een bepaald jaar gespreid in rekening gebracht. Wil je de exacte orthodontische kosten weten? Raadpleeg dan jouw orthodontist om een goede prijsopgave te krijgen. Druk op de groene button voor de exacte orthodontie vergoeding!

Bekijk de orthodontie vergoeding

Orthodontie vergoeding 2021 vanaf 18 jaar

Het basispakket vergoedt niet de kosten voor orthodontie die jongeren of volwassenen vanaf 18 jaar maken. Orthodontie wordt alleen vergoed als minimaal één van de ouders aanvullend verzekerd is hiervoor. Neem voor de zekerheid altijd contact op met je zorgverzekeraar om te bevestigen welke kosten met jouw zorgpolis vergoedt worden. Ook kun je snel & eenvoudig de beste aanvullende zorgverzekering nemen voor de orthodontische dekking.

Verplicht eigen risico en eigen bijdrage 2021

Het eigen risico is voor 2021 vastgesteld op €385,-. Dit bedrag is ook van toepassing op tandheelkundige zorg die je nodig hebt. Het eigen risico betaal je eenmalig. Mocht je in 2021 meer dan €385,- aan zorgkosten declareren die onder het eigen risico vallen? Dan krijg je deze zorg volledig vergoed. Lees hier meer over het eigen risico 2021.

Jaarlijkse controle

De jaarlijks preventieve controle en tandheelkundige zorg worden niet vergoed vanuit het basispakket. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor deze kosten dien je een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Aanvullende zorgverzekering 2021

In 2021 valt niet alle zorg onder de basisverzekering. Je kunt ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering te nemen waardoor je voor meerdere zorg bent gedekt. Daarnaast bespaar je ook een hoop zorgkosten op lang termijn De aanvullende zorgverzekering is niet zoals de basisverzekering wettelijk verplicht om te hebben. Je kunt je verzekeren voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en tandartskosten via de aanvullende verzekering. Met deze verzekering ben je gedekt tegen aanvullende zorgkosten in 2021. 

Verandering tandartstarieven 2021

Jaarlijks vinden er veranderingen in de tandartstarieven. Ook voor 2021 is dit het gevoel. Volgens het NZa, Nederlandse Zorgautoriteit, gaan er een aantal veranderingen plaatsvinden bij jouw zorgverzekering in 2021. Per 1 januari 2021 stijgen de tarieven voor orthodontische kosten met 3,2 procent en voor tandheelkundige zorg met 3,2 procent. Klik op de button hieronder en bekijk meteen de tandartstarieven voor 2021!

Bekijk de exacte tandartstarieven voor 2021

 

Zorgpremiekorting.nl