Zorgverzekering: eigen risico of eigen bijdrage?

Het eigen risico bij je zorgverzekering

Maak je zorgkosten die worden vergoed vanuit de basisverzekering? Dan heb je te maken met het eigen risico. In 2012 is het eigen risico €220,-. Dat betekent dat je je zorgkosten tot aan dat bedrag zelf moet betalen. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Het eigen risico van €220,- is voor iedereen verplicht. Daarnaast kan je nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je kunt dit met maximaal €500,- verhogen. De verzekeraar zal je daarvoor korting geven op je premie. Kiezen voor een hoger eigen risico kan je dus een besparing opleveren.

Eigen bijdrage

Soms moet je een eigen bijdrage betalen voor een medicijn of een hulpmiddel. Een eigen bijdrage is dat deel van de rekening die je altijd zelf moet betalen. Ben je door je eigen risico heen? Dan kan het zijn dat je alsnog een eigen bijdrage moet betalen. De eigen bijdrage staat vermeld bij de vergoeding in je basisverzekering, maar ook in je aanvullende verzekering. Bij de aanvullende verzekeringen verschilt het per zorgverzekering of je een eigen bijdrage hebt en hoe hoog deze zal zijn. De eigen bijdrage staat vermeld in je polisvoorwaarden en kun je ook vooraf opvragen bij je zorgverzekeraar.

Allebei betalen

Het kan voor komen dat je zowel een eigen bijdrage als een eigen risico moet betalen. Maak je zorgkosten met een eigen bijdrage? Dan betaal je dit eerst. Als blijkt dat je nog geen andere zorgkosten hebt gemaakt dan moet je ook het eigen risico betalen. Heb je al wel zorgkosten gemaakt en heb je geen eigen risico meer? Dan moet je alleen de eigen bijdrage betalen.

Het eigen risico heeft een maximum en kan nooit hoger worden. Je weet van tevoren dat de kans aanwezig is dat je dit bedrag moet betalen. Een eigen bijdrage kan verschillen per verzekering en is afhankelijk van de behoefte voor deze specifieke zorg.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl