Zorgverzekeraars kritisch op Schippers

Zorgverzekeraars Nederland vindt dat  minister Edith Schippers (Volksgezondheid) teveel vergunningen wil verlenen voor een nieuwe vorm van therapie in de behandeling van specifieke vormen van kanker.
"Een verkeerd signaal", zo laat de brancheorganisatie van de Nederlandse zorgverzekeraars woensdag weten.

De zorgverzekeraars vinden dat er slechts één vergunning aan een ziekenhuis, in plaats van de vier die Schippers wil toestaan, zou moeten worden verleend. Dit omdat onlangs is afgesproken de kostenstijging in de zorg de komende jaren te beperken.

Het gaat om protonentherapie, een nieuwe vorm van radiotherapie die gebruikt kan worden in de behandeling van specifieke vormen van kanker. De behandeling is sinds maart 2010 verzekerde zorg.

Spreiding van de therapie over het land is volgens de zorgverzekeraars niet nodig, omdat het gaat om een kortdurende, intensieve behandeling die "heel goed geconcentreerd kan worden aangeboden."

De verzekeraars vinden bovendien dat overwogen zou kunnen worden om helemaal af te zien van voorzieningen voor de therapie in Nederland, omdat "er dichtbij in het buitenland nog voldoende onbenutte capaciteit aanwezig is."

De zorgverzekeraars verwachten dat de behandeling in Nederland ongeveer
100.000 per jaar gaat kosten, terwijl in Duitsland het tarief op ongeveer 35.000 euro ligt.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl