Zorgpremie Zilveren Kruis, CZ en Menzis stijgt

De paniek onder zorgverzekerden sloeg toe toen DSW bekend maakten dat de zorgpremie met bijna 10% omhoog gaat. In een eerste reactie op de premiestijging van DSW hebben Zilveren Kruis, Menzis en CZ aangegeven dat ook bij hen de zorgpremie hoger zal uitvallen dan minister Schippers eerder voorspelde.

Minister schippers van Volksgezondheid liet eerder weten dat de zorgpremie met ongeveer 3,50 euro per maand omhoog zou gaan. DSW reageerde hier toen al op dat zo’n minimale stijging van de zorgpremie niet haalbaar zou zijn. DSW maakte eerder deze week hun definitieve zorgpremie bekend. De zorgpremie zal bij DSW met ongeveer tien euro per maand omhoog gaan. Ook de zorgpremies van de andere zorgverzekeraars zullen naar verwachting meer stijgen dan eerder voorspeld werd.

Zorgpremie CZ stijgt met ongeveer 7%

De directeur van CZ heeft laten weten dat hij een stijging tussen de 6 en 7% verwacht voor de drie verschillende basisverzekeringen die de verzekeraar op dit moment aanbiedt. Op het moment kost de naturapolis van CZ 100,50 euro per maand bij een eigen risico van 385 euro. Met een stijging van 6,5% zal de premie van CZ in 2017 uitkomen op ongeveer 107 euro per maand. Dit is altijd nog minder dan de stijging die DSW doorvoert. De reden voor deze hogere zorgpremie is dat de medicijnen duurder worden, het basispakket is uitgebreid en de hogere kosten voor wijkverpleging.

Minister Schippers had verwacht dat de zorgverzekeraars zouden proberen de zorgpremies te dempen door uit hun eigen reserves te putten. Wanneer de zorgpremies daadwerkelijk maar met 3,50 euro per maand zouden stijgen, zou dit de zorgverzekeraars 2 miljard euro aan eigen reserves gekost hebben. 

Zorgpremie Zilveren Kruis stijgt ook

Norbert Hoogers, topman bij Zilveren Kruis is het ermee eens deze eigen bijdrage van 2 miljard euro niet haalbaar is. Hij stelt dat er nog wel voldoende reserves zijn, maar dat deze ook steeds sneller leeg raken. Het Zilveren Kruis streeft juist naar het stabiel houden van de zorgpremie, en dat kan niet wanneer er elke keer meer geld uit de reserves gehaald zou moeten worden. Ook zorgverzekeraar Menzis ontkomt niet aan het verhogen van de zorgpremie. Het is nog niet bekend met hoeveel procent de zorgpremie van Menzis zal stijgen.

Enkele regeringspartijen in de Tweede Kamer vragen zich af of wat de zorgverzekeraars zeggen wel klopt. Volgens hen is het wel dergelijk mogelijk bij te springen door uit de eigen reserves te halen. Er wordt geschat dat er momenteel zo’n 8,5 miljard euro in deze reserves zit. Het is afwachten wat de andere zorgverzekeraars gaan doen. De zorgverzekeraars hebben nog tot 19 november dit jaar om de definitieve zorgpremies bekend te maken.

Zorgtoeslag gecompenseerd

Nederlanders met een lager inkomen hoeven zich niet direct zorgen te maken. Wanneer de zorgpremie daadwerkelijk meer stijgt dan eerder voorspeld was, zal de zorgtoeslag hierop aangepast worden. De zorgtoeslag zal dus ook hoger uitvallen dan eerder bekend werd gemaakt op Prinsjesdag.

Collectiviteitskorting compenseert stijging zorgpremie

Om de premiestijgingen te compenseren onderhandelt Zorgpremiekorting.nl met zorgverzekeraars over de kortingen voor collectieve zorgverzekeringen. Met het afsluiten van een collectieve zorgverzekering, of het aanvragen van collectiviteitskorting op je bestaande zorgverzekering, kun je wel degelijk de premiestijging ontlopen.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl