Zorgpremie omhoog bij ongezonde leefstijl'

Bij een ongezonde leefstijl meer zorgpremie betalen: bijna de helft van Nederland vindt het een goed idee.

Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat de premie van mensen die ongezond leven omhoog moet kunnen. Dat blijkt donderdag uit twee onderzoeken, een van onderzoeksinstituut NIVEL en een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), die onafhankelijk van elkaar zijn gedaan.

Het NIVEL schrijft dat 40 procent van de Nederlanders vindt dat ongezond leven tot een hogere zorgpremie moet kunnen leiden, het SCP schrijft dat bijna de helft van de bevolking 'het acceptabel zou vinden om een grotere financiële bijdrage te vragen'. 'Bij een ongezonde levensstijl moet je denken aan roken en te zwaar zijn', legt NIVEL-onderzoekster Joke Korevaar uit.

Ongezond leven voorkomen

Preventieprogramma's om die ongezonde levensstijl tegen te gaan bereiken echter een beperkte groep mensen, concludeert het NIVEL. Terwijl juist preventie een grote bijdrage kan leveren aan de gezondheid van de gemiddelde Nederlander. Het probleem is dat de effecten van een preventieprogramma pas op de lange termijn te zien zijn. 'Vooral leefstijlaanpassingen vragen om grote inzet en doorzettingsvermogen. Dat kunnen mensen niet zonder steun van zorgverleners, zorgverzekeraars, de overheid, en draagvlak in de samenleving', aldus Korevaar.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl