Zorgpremie laag houden kost zorgverzekeraars miljarden

Het kabinet voorspelde eerder dat de zorgpremie in 2017 nauwelijks zou stijgen. Volgens de Tweede Kamer zou de zorgpremie stijgen met een bedrag van €3,50 per maand. Deze beperkte zorgpremiestijging zal zorgen voor een gat in het budget, wat de Nederlandse zorgverzekeraars moeten opvangen met hun eigen reserves. Het gaat dan om een bedrag van ongeveer 2 miljard euro dat van de reserves afgehaald moet worden. Zorgverzekeraars Nederland maakt zich dan ook zorgen over deze ontwikkelingen, en vooral over de gevolgen op lange termijn.

Minimale stijging zorgpremie

Vorige week dinsdag op Prinsjesdag werd de begroting voor het jaar 2017 gepresenteerd. Voorspellingen waren dat de Nederlandse bevolking ongeveer €3,50 per maand extra gaat betalen aan de zorgpremie. Zo een minimale stijging is niet eerder voorgekomen sinds het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd. We betalen straks ongeveer hetzelfde, voor een uitgebreider basispakket als dit jaar. Maar deze minimale stijging van de zorgpremie is slecht nieuws voor de zorgverzekeraars. Dit jaar moesten zij ook al flink aan de reserves snoepen om de zorgpremie van 2016 zo laag mogelijk te houden.

Reserves zorgverzekeraars aantasten

Het is voor de zorgverzekeraars van belang dat er voldoende reserves beschikbaar zijn. Zeker op het langer termijn is dit belangrijk. Maar als deze minimale stijging van de zorgpremie wordt doorgezet wordt dit het tweede jaar dat er van de reserves wordt gesnoept. Het risico dat hierdoor ontstaat is dat zij de zorgkosten niet meer kunnen dekken, als gevolg van de kleine reserves. Het inzetten van de reserves zou dus voor problemen kunnen zorgen in de toekomst volgens Zorgverzekeraars Nederland.

Zorgpremie 2017 nog onbekend

Het is nog niet bekend wat de uiteindelijke zorgpremie voor het jaar 2017 is. Zorgverzekeraars hebben nog tot 19 november om de premie voor hun basisverzekeringen bekend te maken. Dit is zodat iedereen voldoende tijd heeft om hun zorgverzekeringen te vergelijken en een eventuele overstap te maken naar een goedkopere zorgverzekeraar. Naar alle waarschijnlijkheid is zorgverzekeraar DSW de eerste die zijn zorgpremie bekend zal maken. Tot die tijd is het afwachten of de zorgverzekeraars het gat in de begroting van het kabinet willen opvullen en opnieuw aan hun eigen reserves zullen komen.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl