Ziekenhuisrekening door fouten vaak te hoog


Zorgverzekeraar CZ

CZ is de enige zorgverzekaar die het onderzoek naar onjuiste ziekenhuisrekeningen heeft uitgevoerd. De oorzaak van de te hoge ziekenhuisrekeningen zou voortvloeien uit fouten binnen de software die wordt gebruikt bij de declaratie. Fraude wordt hierbij uitgesloten.
Het Algemeen Dagblad meldt dat er alleen al bij CZ 400.000 euro te veel in rekening is gebracht bij patiënten. Aangezien CZ een marktaandeel van ongeveer 20% bezit, zou er iedere jaar 2 miljoen euro te veel in rekening worden gebracht door alle zorgverzekeraars. De andere zorgverzekeraars zouden in dit geval echter hetzelfde aantal fouten moeten maken als CZ.

Controle ziekenhuisnota loont

Door de fouten die worden gemaakt in de declaratiesoftware loont het om de ziekenhuisrekening te controleren. Patiënten kunnen dergelijke rekeningen online inzien, maar roepen vooral vraagtekens op bij de verzekerde. Dit meldt de Nederlandse Patiëntenfederatie (NPCF), die met zorgverzekeraars en ziekenhuizen in gesprek is om de ziekenhuisrekeningen duidelijker te maken voor de verzekerde.
Omdat niet iedere verzekerde zijn of haar nota controleert, ligt het in de lijn der verwachting dat het aantal onjuiste ziekenhuisrekeningen nog hoger ligt. Om onnodige en bovenal onterechte kosten te voorkomen is het aan te raden om iedere rekening te controleren.

Tip: Bespaar ook op zorgkosten met: Collectiviteitskorting

Online controle moet makkelijker

Het online controleren van de ziekenhuisrekening moet voor alle verzekerden veel eenvoudiger toepasbaar zijn in 2016.  de Nederlandse Patiëntenfederatie (NPCF) meldt dat een ziekenhuisrekening even eenvoudig en overzichtelijk zou moeten zijn als een rekening van bijvoorbeeld een autogarage. Daarbij moeten polishouders ook inzicht krijgen in de daadwerkelijke kosten van een behandeling en en in hoeverre de behandeling ten koste gaat van het eigen risico.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl