Wat verandert er in de zorg in 2016?

Morgen is het Prinsjesdag en worden de definitieve plannen bekend gemaakt voor de zorgverzekering. Een aantal van deze plannen is al uitgelekt. Zo stijgt de zorgpremie met 7 euro en gaat het eigen risico omhoog van 375 naar 385 euro.

De zorgverzekeraar bepaald

De zorgverzekeraars bepalen de uiteindelijke stijging voor de zorgpremie van 2016. Deze stijging is slechts een voorspelling van het ministerie van Volksgezondheid. De zorgkosten nemen nog steeds toe. Dit betekent dat er meer premie moet worden betaald. 

Eigen risico naar 385 euro

Het eigen risico is in 2008 ingevoerd. Sindsdien is deze ieder jaar gestegen. In tegenstelling tot 2008 is het eigen risico nu ruim het dubbele. Naar verwachting zal het eigen risico stijgen met 10 euro. Voordat de zorgkosten worden vergoed, moet je eerst jouw eigen risico betalen. Hierna gaat jouw verzekeraar de kosten vergoeden. Het eigen risico geldt niet voor de huisarts, verloskundige hulp, kraamzorg, wijkverpleging en ketenzorg.  

Hogere zorgtoeslag

De zorgtoeslag voor 2016 gaat ook omhoog. Hiermee wordt de stijgende zorgpremie gecompenseerd. Hoeveel zorgtoeslag je ontvangt, is inkomensafhankelijk. Heb jij recht op zorgtoeslag dan kun je een bedrag van 67 euro verwachten.  

Sluit voordelig een zorgverzekering af

De zorgverzekeraars maken in november hun premie bekend. Vanaf medio november kun je op de website van Zorgpremiekorting snel en voordeling jouw zorgverzekering afsluiten.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl