Stijging zorgpremie 2022: hoe kan ik maximaal besparen?

Op Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat in 2022 de zorgpremie in vergelijking met dit jaar met maar liefst 31 euro zal stijgen. Hoeveel zorgpremie je uiteindelijk betaald is per zorgverzekeraar verschillend. De premies voor 2022 zullen de verzekeraars begin november bekend maken.

Waarom stijgt de zorgpremie?

Bijna elk jaar stijgt de zorgpremie, óók dit jaar is dat het geval. In 2022 zullen de zorgkosten stijgen naar een totaalbedrag van 86,7 miljard euro. Dit is dan ook de reden waarom jouw zorgpremie omhoog gaat.

De stijging van de zorgkosten heeft meerdere oorzaken. Allereerst heeft hierin de coronapandemie een grote rol gespeeld. Maandenlang lagen de Ic’s vol en werd er daardoor veel niet-spoedeisende zorg uitgesteld.

Ook speelt de vergrijzing nog steeds een grote rol in de stijging van de zorgkosten. Het aantal ouderen mensen in Nederland stijgt wat ook betekend dat de hoeveelheid zorg voor deze mensen toeneemt.

Net als vorig jaar is de loonstijging van het zorgpersoneel ook één van de redenen dat de jaarlijkse zorgkosten omhoog gaan. Het afgelopen jaar hebben zij hard moeten werken wat ook betekent dat hun loon stijgt. Daarnaast is er steeds meer vraag naar zorgpersoneel.

Hoe wordt deze zorgpremie stijging gecompenseerd?

Ondanks dat de zorgkosten omhoog gaan en dus ook de zorgpremies stijgen, kun je een kleine compensatie verwachten. De gemiddelde premie van een basisverzekering komt in 2022 uit op een bedrag van 1.509 euro. Dit komt overeen met een maandelijks bedrag van 125,75 euro.

Voor mensen met een wat lager inkomen wordt deze zorgpremie stijging gecompenseerd met een verhoging van de zorgtoeslag. Daarnaast blijft voor iedereen het eigen risico, net als in 2021, een bedrag van 385 euro.

Hoe kan ik besparen op mijn zorgverzekering?

Een handige tip om te besparen op je zorgverzekering is het verhogen van je eigen risico. Als je jouw eigen risico van 385 euro verhoogd naar 885 euro, kun je korting krijgen op de zorgverzekeringspremie. Vooral als je verwacht géén gebruik te maken van jouw eigen risico kan dit heel voordelig zijn.

Ook is het een idee om jouw zorgverzekering niet maandelijks maar in één keer te betalen. Als je dit doet krijg je korting en ben je dus goedkoper uit. In sommige gevallen kan dit oplopen tot maar liefst 3% korting.

Een collectiviteitskorting op je zorgverzekering levert een grote besparing op. Er zijn veel mogelijkheden om eenvoudig van een collectiviteitskorting d.m.v. een collectiviteitsnummer te profiteren. Op www.zorgpremiekorting.nl vind je alle mogelijkheden voor collectieve kortingen op de zorgverzekering 2022 op een rij. 

Neem tot slot nog eens goed jouw aanvullende dekkingen door. Soms betaal je namelijk meer voor een aanvullende verzekering dan de maximale vergoeding. Dit geldt bijvoorbeeld voor de aanvullende dekking van brillen en lenzen.

Zorgverzekering vergelijken

Uiteraard is het verstandig om, voordat je een zorgverzekering afsluit, alle zorgverzekeraars en zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt. Op deze manier zie je precies welke zorgverzekering er wél voor jou geschikt is maar ook welke niet. Hier kun je makkelijk en snel alle zorgverzekeringen vergelijken.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl