Specialisten: zorgpremie kan 200 euro omlaag

De ziekenhuiszorg kan zeker 15% goedkoper als medisch specialisten weer een grotere rol in de organisatie krijgen. De besparing die dit oplevert van € 200,- per Nederlander, zou terug moeten naar de burger en niet naar de zorgverzekeraars. Dat stelde maandag de Vereniging van Vrijgevestigd Medisch Specialisten (VVMS).

Volgens voorzitter Milco Linssen draait de ziekenhuisorganisatie nu te veel om het ziekenhuis zelf en de verzekeraar en minder om de patiënt. Die wordt bij behandeling te veel van het kastje naar de muur gestuurd, doordat elk specialisme een strenge scheiding kent en er te weinig onderlinge afstemming is, zo stelt hij.

Omdat blijkt dat privéklinieken door beter efficiency 15% goedkoper werken, denkt de VVMS dat deze winst ook bij gewone ziekenhuizen te halen is. "Veel ziekenhuizen zijn uitgegroeid tot bureaucratische kolossen waar de overheadkosten kunnen oplopen tot 40%.” Overigens tekent de organisatie hierbij wel aan dat circa 75% van de zorgkosten (€ 5.200,- euro per Nederlander) niet uit de ziekenhuiszorg komt.

De VVMS stelt het vreemd te vinden dat ziekenhuizen nauwelijks met efficiencynormen werken. Ze pleit voor invoering daarvan en voor minder administratieve regels voor de arts.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl