Premie zorgverzekering DSW stijgt met 3,9%

Zorgverzekeraar DSW maakte, net als iedere ander jaar, als eerste zorgverzekeraar de premie van aankomend jaar bekend. De stijging bedraagt 45 euro op jaarbasis, wat neerkomt op een stijging van €3,75 per maand. Het procentuele verschil komt hierdoor uit op 3,9% ten opzichte van 2015.

Onvermijdelijke stijging zorgpremie

Volgens DSW is de stijging van de zorgpremie onvermijdelijk. De oorzaak hiervan hangt samen met de stijging van de kosten die betrekking hebben op onder meer wijkverpleging, vergrijzing en inflatie. In het verleden werd de zorg voor wijkverpleging nog geregeld door de AWBZ, ofwel Algemene wet bijzondere ziektekosten.

Stijging zorgpremie lager dan verwacht

Ondanks een stijging van 3,75 euro per maand valt de stijging toch lager uit dan verwacht. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) kondigde namelijk aan dat de nominale premie in 2016 zou stijgen met 7 euro per maand. Het inzetten van de eigen reserves is hiervoor de oorzaak. DSW haalde kon eind vorig jaar veel nieuwe klanten inschrijven in het klantenbestand waardoor de reserves flink zijn gegroeid. Zonder de stijging van het eigen reserve zou de premie veel harder zijn gestegen. De stijging van het eigen reserve en stijging van de premie zijn dus enigszins inherent aan elkaar. Daarnaast verwacht DSW dat de stijging van de zorgkosten lager zal uitvallen dan het ministerie voorspelde.

Zorgverzekeraar DSW de ''graadmeter''

De premie die DSW vaststelt is de afgelopen jaren een goede graadmeter gebleken voor de hoogte van de zorgpremie en wat de overige zorgverzekeraar gaan doen. Het gebruiken van de eigen reserves om de zorgverzekering ook volgend jaar betaalbaar te houden is ook populair onder andere zorgverzekeraars. Achmea, CZ, VGZ en Menzis zullen ook gebruik maken van hun eigen reserves. Net als voorgaande jaren wordt er weer een prijzenoorlog verwacht, waarbij zorgverzekeraars zich afwachtend opstellen bij het bekend maken van de zorgpremie. Alle zorgverzekeraars hebben uiterlijk tot en met 18 november om de tarieven openbaar te maken.

Zorgverzekering vergelijken loont

In 2015 bespaarden overstappers gezamenlijk 69 miljoen euro op hun zorgpremie door te hun zorgverzekering te vergelijken. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Het vergelijken van zorgverzekering of ziektekostenverzekering kan consumenten enkele honderden euro’s per jaar besparen. Zorgpremiekorting.nl heeft een overzicht samengesteld waar consumenten de zorgpremie van alle zorgverzekeringen kunnen vergelijken ten opzichte van vorig jaar, met daarbij de korting die zij kunnen krijgen op hun huidige zorgverzekering.  Zorgverzekering vergelijken

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl