Plastische chirurgie mogelijk weer in de basisverzekering vanaf 2017

Eisen vergoeding borstconstructie

Voor de mensen die nu denken dat iedere borstconstructie zomaar door de zorgverzekering vergoed wordt, wacht een teleurstelling. Er gelden namelijk strenge voorwaarden op een vergoeding van een borstconstructie. Alleen vrouwen en transgenders die geen aanleg hebben voor borstontwikkeling (wat moet worden vastgesteld al een aangeboren afwijking) hebben recht op vergoeding van de basisverzekering.

Transgenders

Sommige transgenders (personen die in een verkeerd lichaam zijn geboren) hebben ook recht op de vergoeding doordat een aantal een aangeboren afwijking heeft. Ondanks hormoonbehandelingen is er geen borstontwikkeling zichtbaar. Voor meeste transgenders is de inhoud van dit voorstel te smal.
Zij pleiten namelijk voor vergoeding voor meerdere behandelingen om hin geslachtsverandering compleet te maken. Gezichtsontharing, erectieprothesen en gelaatscorrecties zouden ook vergoed moeten worden via het basispakket van de zorgverzekering.

Vergoeding zorgverzekeraars in het verleden

Sommige plastisch chirurgische ingrepen werden voor 2005 nog vergoed door de basisverzekering. Van deze lijn is afgeweken doordat de kosten niet meer beheersbaar bleven door de zorgverzekeraars. Deze afschaffing heeft er toegeleid dat mensen vaak in de knoop liggen met verschillende zorgverzekeraars. Deze patiënten klagen namelijk dat hun operatie volledig vergoed moet worden. Met name ouderen die een ooglidcorrectie nodig hebben deden hun beklag bij hun zorgverzekeraar. Dit nieuwe voorstel biedt dus voor deze groep mensen perspectief. Echter gelden er, net al bij borstconstructies, ook strenge voorwaarden voor de vergoeding van een ooglidcorrectie. Er mag geen sprake zijn van een standaard verfraaiing van het uiterlijk, maar er moet een fikse zichtbelemmering merkbaar zijn door hangende oogleden. 

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl