Patiënt moet meer bijbetalen bij tandarts'

Het risico bestaat dat patiënten vanaf januari meer moeten bijbetalen bij de tandarts, ook al hebben ze een goede verzekering. Dat voorspelt ziektekostenverzekeraar CZ.

Experiment tarieven

Volgend jaar begint een experiment waarbij tandartsen zelf hun tarieven mogen vaststellen. De overheid hoopt op die manier de kwaliteit van de tandartszorg te verbeteren. De tandartsen moeten in het nieuwe systeem onderhandelen met de zorgverzekeraars over de prijs van een behandeling.

Als de tandarts vasthoudt aan een hoger tarief dan de verzekeraar wil betalen, is de klant de dupe, zegt een woordvoerster van CZ. “Die moet immers het verschil bijbetalen.” Het is volgens de verzekeraar belangrijk dat patiënten zich dit realiseren en voor de behandeling begint naar de prijzen vragen.

Kwaliteit tegen scherpe prijs

De overheid hoopt dat tandartsen in het nieuwe systeem worden aangespoord om goede kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs. Van de zorgverzekeraars wordt verwacht dat ze alleen contracten afsluiten met tandartsen die goede kwaliteit leveren. Volgens CZ zijn er weinig objectieve gegevens over de kwaliteit van de behandelingen. "Daarom zal er de komende maanden vooral worden onderhandeld over de prijs."

De koepel van patiëntenorganisaties NPCF is voorstander het experiment. Maar volgens de organisatie moet er voor de klant meer informatie beschikbaar komen over welke tandarts goede kwaliteit levert en welke minder. Patiënten kunnen dan beter kiezen wie hun gebit mag onderhouden. (ANP)

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl