Collectiviteitskorting: behouden of afschaffen?
Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die kan worden afgesloten samen met een grotere groep mensen, bijvoorbeeld werknemers. Naast een werknemerscollectief zijn er nog heel veel andere soorten collectieven. Denk hierbij aan scholen, verenigingen, winkels of belangenorganisaties. Door zo’n collectieve zorgverzekering kun je gebruik maken van een collectiviteitskorting: korting op de basiszorgverzekering voor een grotere groep mensen.
Afschaffen collectiviteitskorting
Alle verzekerden mensen betalen als het ware voor een korting voor een specifieke groep. Deze situatie wordt door de overheid in Den Haag afgekeurd en wil daarom een eind maken aan de collectiviteitskortingen.
De overheid wil, naast het afschaffen van de collectiviteitskorting, dat het aanbod van verschillende polissen overzichtelijker wordt voor de consument. Daarnaast zou ook het vergelijken van alle verschillende zorgverzekeraars makkelijker moeten worden. Hier kun je makkelijk en snel zorgverzekeringen vergelijken.
De afschaffing van de collectiviteitskorting zal op zijn vroegst pas in 2023 ingevoerd kunnen worden. Vanaf dat moment kun je geen korting meer krijgen op de basiszorgverzekering. Korting op de aanvullende zorgverzekering is dan nog wél mogelijk.
Daling collectiviteitskorting
Het aantal werknemers dat deelneemt aan een werkgeverscollectief is de afgelopen jaren gedaald. In 2020 werd de collectiviteitskorting lager waardoor er minder werknemers in geïnteresseerd waren. De collectiviteitskorting op de zorgverzekering daalde toen van 10 naar 5 procent. Dit zorgde ervoor dat er een half miljoen minder mensen gebruik maakte van de korting in vergelijking met het jaar ervoor.
Collectiviteitskorting moet blijven
Vele ondernemers geven aan dat de overheid de collectiviteitskorting op de baiszorgverzekering niet zou moeten schrappen. MKB-Nederland en VNO-NCW, twee ondernemersorganisaties, vrezen dat bij het schrappen van de collectiviteitskorting werkgevers zullen stoppen met hun zogeheten vitaliteitsbeleid. Dit vitaliteitsbeleid is vaak gericht op de gezondheid van de werknemers.
Vaak hebben werkgevers overeenkomsten met zorgverzekeraars over extra vergoedingen. Denk hierbij aan gezondheidszorg bij geestelijke klachten of fysiotherapie bij rugklachten. Het doel van deze overeenkomst is om ziekte bij werknemers te voorkomen of beperken. Op deze manier wordt het ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid binnen dat bedrijf verminderd. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is het zonde als aan al deze regelingen een eind zal komen.
Terug naar nieuws lijst