Officiële bekendmaking veranderingen zorgverzekering 2019

De Koning heeft vanmiddag op de derde dinsdag van september de troonrede voorgelezen. Zoals voorspelt is tijdens Prinsjesdag duidelijk geworden dat de zorgpremies in 2019 zullen stijgen.

Zorgpremie stijging

In 2019 gaat de zorgpremie omhoog. De overheid heeft berekend dat de nominale rekenpremie met 124 euro stijgt ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar was de jaarlijkse basispremie 1308 euro. Dit jaar heeft het kabinet als richtlijn de jaarlijkse basispremie op 1432 euro gezet. Omgerekend stijgen de zorgkosten met 10,33 euro per maand. Deze richtlijn wordt door zorgverzekeringsmaatschappijen gebruikt om de zorgpremies voor 2019 te bepalen. Omstreeks half november maken de verzekeringsmaatschappijen hun definitieve zorgpremies bekend. 

Gevolgen verhoging zorgpremie

Tijdens de troonrede werd benadrukt dat het beter gaat met de economie. Ondanks de zorgpremie stijging gaat een groot deel van de bevolking er financieel op vooruit. Voor mensen met een minimuminkomen stijgt de zorgtoeslag. De zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt met maximaal 92 euro. Meerpersoonshuishoudens ervaren de positieve gevolgen van de premiestijging. De zorgtoeslag voor deze huishoudens stijgt met maximaal 277 euro. In 2019 treedt er voor veel mensen loonsverhoging op. De loonsverhoging compenseert de hogere kosten voor de zorgverzekering. 

Het kabinet belooft dat 96 procent van de huishoudens volgend jaar meer geld gaat overhouden. Er treedt een koopkrachtstijging van 1,5 procent op. 

Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico blijft in 2019 ongewijzigd. Binnen de huidige regering zijn namelijk afspraken gemaakt het eigen risico niet te veranderen. Het stabiele eigen risico is een van de oorzaken van de oplopende kosten voor de zorgverzekeringspremie. 

Zorgverzekering 2019 afsluiten

De verzekeringspremies ondergaan jaarlijks flinke veranderingen. Het loont daarom om de verschillende verzekeringsmaatschappijen goed te vergelijken. Door een collectieve zorgverzekering af te sluiten is het mogelijk om op de zorgpremie te besparen. Vergelijk collectieve zorgverzekeringen en bekijk de mogelijkheden om een zorgverzekering met collectiviteitskorting af te sluiten.

Prinsjesdag 2018
Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl