Minister Schippers: "Zorgpremie moet omlaag"

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) rekent erop dat zorgverzekeraars volgend jaar hun premies verlagen. Dat zegt ze zaterdag in het consumentenprogramma Kassa. De verzekeraars maken dit jaar zoveel winst, dat ze zich dat kunnen veroorloven.

Schippers reageert in de uitzending op ideeën van kijkers om te bezuinigen op de gezondheidszorg. Eén voorstel is dat de winst van de verzekeraars teruggaat naar de zorg. Daarop reageert de minister: „Ik zou liever willen dat ze de winst niet in de zorg staken, maar dat de premie omlaag gaat.” Schippers belooft de verzekeraars hierop aan te spreken. „Ik vind dat het maatschappelijk gezien absoluut noodzakelijk is dat als je zulke winsten maakt, we dat terugzien in de premie.”

In februari verzuchtte Schippers dat eerdere voorstellen van het College van Zorgverzekeringen vaak op weerstand stuitten. Ze riep organisaties op om ook zelf met ideeën te komen. Daar is tot september de tijd voor. Inmiddels heeft Schippers al twintig zorgpartijen gesproken en zo'n duizend burgers hebben een e-mail gestuurd naar het ministerie.

Een woordvoerder: „Minister Schippers is daar positief door verrast. Velen zien blijkbaar in dat we wat moeten doen om de zorg betaalbaar te houden. Opvallend is dat we nu voor het eerst reacties van burgers krijgen op wat uít het pakket kan, in plaats van alleen brieven over wat er niet uit mag of erin moet.”

Ouderenbond ANBO is blij dat de minister openstaat voor initiatieven vanuit de maatschappij, maar noemt Schippers' ideeën over premieverlaging „opportunistisch”. Directeur Liane den Haan: „De koopkracht daalt, dus het is een zeer gemakkelijk pleidooi van de minister om de winst die de zorgverzekeraars maken terug te laten vloeien naar de burger. Snelle winst voor het kabinet. Echter, de kwaliteit van de zorg staat gigantisch onder druk, ironisch genoeg door diezelfde bezuinigingen. Het zou de minister sieren om zich daar wat drukker om te maken en zich iets minder opportunistisch op te stellen”.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl