Lagere zorgpremie door lagere tarieven therapeuten

De grote Nederlandse zorgverzekeraars weten de tarieven voor logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten voor komend jaar te bevriezen en soms fors te verlagen. De verschillen in de vergoedingen tussen grote en kleine zorgverzekeraars lopen daardoor verder op. De tarieven van marktgiganten als Achmea en VGZ voor logopedisten liggen tot soms wel 23 procent lager dan de vergoedingen van kleinere zorgverzekeraars.

Dit blijkt uit een onderzoek gedaan door de Volkskrant naar de tarieven van deze drie groepen zorgverleners in 2014.
Sinds de invoering van de vrije zorgmarkt in 2006 waren niet eerder de verschillen zo groot in de vergoedingen die grote en kleine verzekeraars bieden aan zorgverleners. Patiënten profiteren van dit scherpe inkoopbeleid van de grote zorgverzekeraars. Deze zorgverzekeraars hebben geen winstoogmerk, de lage tarieven zouden daarom normaliter tot lagere zorgpremies moeten leiden.

Logopedie
In de bedrijfstak logopedie zijn de premieverschillen het grootst tussen grote en kleine verzekeraars. Kleine zorgverzekeraars bieden logopedisten een tarief van 38,03 euro per behandeling van 30 minuten. De vier grote verzekeraars - Achmea, VGZ, CZ en Menzis, samen goed voor 14,7 miljoen verzekerden - bieden de logopedisten nu tarieven die varieren tussen de 29,22 en 29,80 euro.

Op basis van de tarieven die kleine verzekeraars bieden, kunnen logopedisten die voltijds werken na aftrek van kosten een bruto jaarsalaris van maximaal 51 duizend euro verdienen, blijkt uit cijfers van KPMG. Met de tarieven die de grote verzekeraars bieden, daalt dit salaris tot 38 duizend euro bruto.
'Als de tarieven zo hard dalen, hebben logopedisten te weinig geld over om normaal van te leven', zegt bestuursvoorzitter Chris Oomen van de kleine zorgverzekeraar DSW. 'Maar als de zorgverleners zulke lage biedingen accepteren, wordt het voor ons ook onhoudbaar om die hogere tarieven te blijven betalen.'

'Het is evident dat wij voor de zorg voor onze 4,2 miljoen verzekerden zo scherp mogelijk trachten in te kopen', verklaart een woordvoerder van VGZ het tarief dat de verzekeraar logopedisten biedt. 'Het is aan de aanbieder zelf of die op basis van dat tarief een contract met ons wil afsluiten.' Geen van de geraadpleegde zorgverzekeraars wil exacte details prijsgeven over de wijze waarop de tarieven worden vastgesteld. Deze informatie geldt als concurrentiegevoelig.

Onderhandelen
De ontevreden zorgverleners mogen in theorie onderhandelen over een hoger behandeltarief. Maar in de praktijk blijkt dat onmogelijk, stellen woordvoerders van de brancheverenigingen van logopedisten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl