Het Nederlandse zorgstelstel is opnieuw de beste

Met een score van 898 is de Nederlandse gezondheidszorg opnieuw de beste van Europa. Dit blijkt uit een onderzoek van Health Consumer Powerhouse (HCP). Bovendien heeft Nederland een nieuw record gehaald en laat daarmee de rest van Europa ver achter zich.

Nederland stijgt verder in de Euro Health Consumer Index

Net als in 2013 biedt Nederland de beste zorg en is de voorsprong op de nummer twee groter geworden. Op de tweede plaats komt Zwitserland met 855 punten gevolgd door Noorwegen met 851 punten. In 2012 was het punten verschil 19 punten, maar is dit jaar weer  gestegen met een voorsprong van 43 punten.

Een stijgende lijn sinds de hervorming in 2006

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelstel in 2006 blijven de zorgprestaties in Nederland stijgen. De succesfactoren van de Nederlandse gezondheidszorg zijn:

 

  • Goed management bij zorginstellingen;
  • Een toename in concurrentie;
  • De invloed van de consumenten;
  • Weinig inbreng van de politiek.

Volgens Health Consumer Powerhouse doen andere landen er verstandig aan om deze factoren beter te bestuderen om vervolgens hun eigen zorgstelsel te verbeteren.

Punten van kritiek

Ook het Nederlands zorgstelsel kan nog verbeterd worden. Het rookbeleid en de lichaamsbeweging op scholen zou nog beter gepromoot kunnen worden door zorginstellingen en zorgverzekeraars.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl