Goedkopere kopieën geneesmiddelen moet zorgen voor lagere zorgpremie

Dure geneesmiddelen worden mogelijk vervangen door goedkopere kopieën. Dit is het plan van een groep artsen, zorgverzekeraars en ziekenhuisapotheken. Op deze manier wordt er getracht geneesmiddelen en zorgpremie beheersbaar te houden.

Dit plan kan echter niet worden toegepast op alle dure medicijnen doordat er op bepaalde medicijnen patenten rusten. Een goedkopere variant is dus lang niet mogelijk voor ieder duur geneesmiddel.

Zorgpremie

Door de almaar stijgende kosten van de dure geneesmiddelen dreigt de zorgpremie de komende jaren te stijgen. In 2011 bedroegen de kosten van de groep dure geneesmiddelen 700 miljoen euro. Eind 2013 was dat opgelopen tot 1,5 miljard euro.     

Biologicals

Een stijgende zorgpremie is niet het enige gevolg van dure geneesmiddelen, daarnaast komen ziekenhuizen steeds vaker in de financiele problemen door het toenemende aantal dure geneesmiddelen. Patiënten worden hier de dupe van worden omdat het geld ontbreekt bij ziekenhuizen.

De duurste geneesmiddelen omvatten vaak biologische geneesmiddelen, ook wel biologicals genoemd. De productie hiervan is tijdrovend en de productiekosten liggen hoger dan bij een regulier geneesmiddel. Op jaarbasis bedragen de kosten voor een biologisch geneesmiddel tienduizenden euro’s. Pas wanneer het patent van de zogenoemde biological is verlopen, kan er een goedkopere kopie van worden geproduceerd.

Kopieën

Een kopie van een biologisch middel, ook wel biosimilars genoemd zijn aanzienlijk goedkoper. Biosimilars zijn tussen de 40 en 70 procent goedkoper dan originele biologische geneesmiddelen. Meer kopieën van dure geneesmiddelen heeft een positief gevolg op de zorgpremie. De biosimilars verschillen licht van de biologicals, maar de effecten ervan zijn volgens de Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN) hetzelfde.

Van de tien meest dure biologische geneesmiddelen in Nederland, zijn van zes geneesmiddelen het patent verlopen, maar er bestaan pas voor twee van die zes middelen biosimilars.

Werkend middel inruilen

In een aantal ziekenhuizen is intussen aardig wat ervaring opgedaan met het overzetten van patiënten van de originele biologische geneesmiddelen naar de biosimilars. Dit gaat echter niet eenvoudig. Zowel patienten als artsen willen het werkende middel niet inwisselen voor een onbekend alternatief.

'Zinnig en zuinig'

Het initiatief van het produceren van biosimilars om de kosten te verlagen en zodoende de zorgpremie beheersbaar te maken, wordt omarmd door Minister Schippers van Volksgezondheid. Zij zegt dat ze het initiatief van deze partijen om de zorg "zinnig en zuinig" te houden toejuicht. Aankomende herfst zal hier aan worden gerefereerd in het aangekondigde nieuwe plan voor geneesmiddelenbeleid.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl