Eigen risico zorg toch niet afhankelijk van inkomen'

Het eigen risico in de zorg wordt toch niet inkomensafhankelijk. Het plan, dat in 2015 zou ingaan, zou niet goed uitvoerbaar zijn. Dat bevestigen bronnen in Den Haag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

In plaats van het inkomensafhankelijk maken van het eigen risico zullen de belastingen voor hogere inkomens worden verhoogd, aldus de NOS.

Zo wordt voor de hoogste inkomens de algemene heffingskorting afgeschaft. Lage inkomens worden gecompenseerd via de zorgtoeslag. Op die manier is er toch sprake van nivellering.

Het kabinet was juist van plan de zorgtoeslag helemaal af te schaffen door de invoering van het inkomensafhankelijke eigen risico.  Het plan wordt op Prinsjesdag pas echt bekend gemaakt.

Inflatie
Het eigen risico is en blijft nu 350 euro per jaar. Wel wordt het bedrag iets verhoogd aan de hand van de inflatie. In het regeerakkoord was afgesproken dat hogere inkomens een hoger eigen risico zouden krijgen dan laagbetaalden, een wens van de PvdA.

Volgens de NOS heeft het kabinet daarnaast 100 miljoen euro gereserveerd voor de kinderopvang. Met dit geld hoopt het kabinet D66 en GroenLinks steun te krijgen voor de hervormingen van de kindregelingen, die dinsdag gepresenteerd werden.

Kritiek oppositie
GroenLinks reageert kritisch op het schrappen van de maatregel. "Er blijft weinig over van de doelstelling van eerlijk delen uit het regeerakkoord", zo vindt Kamerlid Linda Voortman."Vorig jaar werd de inkomensafhankelijke zorgpremie geschrapt en nu sneuvelt het inkomensafhankelijke eigen risico."

Ook D66 is tegen de plannen van het kabinet en dan met name het afschaffen van de algemene heffingskorting.

"Het kabinet kiest er steeds voor om de belasting van werkenden te verhogen. Hierdoor wordt werken onaantrekkelijk. Die keuze is sowieso niet verstandig, maar al helemaal niet tijdens een economische crisis met oplopende werkloosheid", zo vindt Kamerlid Wouter Koolmees.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl