Eigen risico onderdeel verkiezingscampagne

De invoering van het eigen risico was in 2008. Het idee achter het eigen risico is om te zorgkosten te drukken. Mensen zijn minder snel geneigd om naar de dokter of het ziekenhuis te gaan. Sinds de invoering in 2008, steeg het eigen risico met ongeveer 30 euro per jaar. Volgens de uitgelekte Prinsjesdag stukken blijft het eigen risico in 2017 voor het eerst in jaren gelijk.

Volgens minister Edith Schippers van Volksgezondheid hoeft het bedrag van het eigen risico volgend jaar niet verhoogd te worden, omdat de zorgkosten onder controle zijn. Dit is mede dankzij het eigen risico. Verder voorspelt het kabinet een kleine stijging in de zorgpremie van 42 euro per jaar, dit zou neerkomen op zo’n 3,5 euro extra per maand.

Zorgverzekering onderdeel verkiezingscampagne

Met de aanstaande verkiezingen voor de deur is de zorg weer een belangrijk onderdeel voor de verkiezingscampagne. Zo zijn er politici die zich niet willen branden aan de zorgkosten en ervoor pleiten om het eigen risico hetzelfde te laten. Echter zijn er ook partijen die het eigen risico helemaal willen schrappen waaronder de PVV en Groen Links. Het afschaffen van het eigen risico zou ongeveer 3.7 miljard euro kosten, omgerekend is dit dus 275 euro extra premie per persoon per jaar. De partij van 50Plus wilt het eigen risico beperken tot maximaal 200 euro per persoon.

Pleiten voor lager eigen risico zorg

Ondanks dat mensen terughoudender zijn om naar de dokter te gaan en kosten dus worden gedrukt levert het eigen risico ook problemen op. “Niet iedereen heeft een spaarpotje” zegt Wim Groot hoogleraar Gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht. “Ook zijn er mensen die strategische te werk gaan, om zoveel mogelijk uit de zorg te halen.” De grote zorgverzekeringsmaatschappijen trokken vorig jaar ook al aan de bel in Den Haag. Volgens hen zijn er groepen mensen die in de betalingsproblemen komen door het eigen risico. De verzekeringsmaatschappijen roepen dan ook op om het eigen risico niet te verhogen. Verder laten de woordvoerders van de zorgverzekeraars weten dat zij zich niet bemoeien met de hoogte van het eigen risico. Wel werd er benadrukt dat de zorgkosten niet naar beneden zullen gaan met het afschaffen van het eigen risico. Het betekent volgens hen alleen een lastenverschuiving, die vervolgens terug te vinden is in de zorgpremie.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl