Dekking buiten EU op basisverzekering verdwijnt

Acceptatieplicht zorgverzekering

De basiszorgverzekering is zodanig ingericht, dat zij moeten voldoen aan een acceptatieplicht. Dit betekent dat zorgverzekeraars geen klanten mogen weigeren die een basiszorgverzekering willen afsluiten, ongeacht je geslacht, leeftijd of gezondheid. Echter is de acceptatieplicht niet van toepassing voor de aanvullende zorgverzekering. Voor mensen met medische klachten wordt het lastiger gemaakt om een verre reis buiten Europa te plannen. 

Reisverzekeraar of Zorgververzekeraar

Reisverzekeringen vallen onder de zogenoemde vangnet-verzekeringen. Dit betekent dat Nederlandse zorgverzekeraars aan buitenlandse zorgverleners maximaal de Nederlandse behandeltarieven vergoedt. Liggen de zorgkosten boven het Nederlands tarief? Dan zouden deze kosten moeten worden opgevangen door je reisverzekering. Dit verandert volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars  de aard van reisverzekeraars. Reisverzekeraars zijn nu nog niet zodanig ingericht om die extra zorgtaak op zoch te nemen. Zij moeten hierdoor namelijk investeren in medische expertise en medische claims buiten Nederland, aldus Rudi Buis.

Weigering door twee partijen

Reisverzekeraars hebben, net als aanbieders van aanvullende verzekeringen, geen acceptatieplicht. Hierdoor kan iemand met medische klachten geweigerd worden door zowel de reisverzekeraar, als de zorgverzekeraar. Hierdoor zijn alle kosten op basis van eigen risico. Een bezoek aan een arts op vakantie kan door dit plan ontzettend duur worden.

Bezuiniging 

Edith Schippers, Minister van Volksgezondheid verwacht dat er met deze maatregel 60 miljoen euro wordt bezuinigd. Zij meldt dat door deze maatregel niet alle zorgkosten die nu buiten Europa gemaakt worden, automatisch vallen onder de aanvullende zorg- en reisverzekeringen. Of er daadwerkelijk 60 miljoen euro door deze maatregel wordt bezuinigd is niet bekend.

 

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl