Checklist: zorgverzekering 2017

Nu alle zorgpremies bekend zijn, is het verstandig om te bekijken of het voordeliger is om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar of aanpassingen te doen in je huidige zorgverzekering. Om je te helpen met een keuze maken hebben we enkele aandachtspunten op een rij gezet.

1. Bekijk welke zorg je nodig hebt

Het lijkt misschien aantrekkelijk om te kiezen voor de goedkoopste zorgpremie. Maar in werkelijkheid blijkt dit niet altijd de beste beslissing. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar welke zorg je verwacht nodig te hebben. Door een zorgverzekering af te sluiten die past bij jouw medische voorkeur betaal je vaak wel iets meer. Maar dit kan onverwachte kosten besparen, en ben je dus op langer termijn goedkoper uit.

2. Vergelijken van verzekeringen

Het vergelijken van de verschillende zorgverzekeraars is een belangrijke stap. Je kunt eenvoudig in een overzicht zien hoeveel een bepaalde verzekering kost, en hoeveel dit scheelt met andere vergelijkbare verzekeringen. Op onze pagina kun je een tabel met alle zorgpremies voor het jaar 2017. Je vindt onze vergelijkingstabel onder zorgverzekering vergelijken. Let op: In deze tabel zijn geen kortingen berekend.

3. Deelname aan een collectief

Deelname aan een collectief bij je baas of een vereniging kan geld besparen op de zorgpremie. Echter is deelname aan een collectief niet voor iedere Nederlander vanzelfsprekend. Op Zorgpremiekorting.nl kan iedere Nederlander een zorgverzekering afsluiten met collectieve korting.  Je neemt automatisch deel aan het collectief van de Stichting Zorg voor Koopkracht, dat is bedoelt om iedere Nederlander een korting op de zorgverzekering aan te bieden. Deelname aan het collectief is geheel gratis.

5. Stel het eigen risico vast

In Nederland is er een verplicht eigen risico vastgesteld van €385,-. Pas wanneer je dit bedrag hebt “opgemaakt” gaat de zorgverzekeraar uitbetalen. Het is mogelijk om het eigen risico te verhogen tot een bedrag van €885,-. Hoe hoger het eigen risico, hoe minder zorgpremie je betaalt. Wanneer je verwacht weinig zorg te gebruiken, en het je kan veroorloven om medische kosten zelf te betalen, kan het lonen om het eigen risico te verhogen.

6. Budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis

Veel zorgverzekeraars bieden de keuze uit verschillende basisverzekeringen. Een budgetpolis en een naturapolis houdt in dat de zorgverzekeraar met zorgverleners een contract heeft opgesteld. Je krijgt alleen alles vergoed als je naar een zorgverlener gaat die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Wil je naar een andere zorgverzekeraar of totale keuzevrijheid hebben? Dan kun je het beste kiezen voor een restitutiepolis. Deze zorgpolis is over het algemeen iets duurder dan de andere twee verzekeringen.

7. Een aanvullende verzekering afsluiten of niet?

De basisverzekering dekt niet alle medische kosten. Bijvoorbeeld tandartskosten worden niet vergoed door de basisverzekering. Wanneer je gebruik maakt van de fysiotherapeut kan het ook voordeliger zijn om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Ook hier geld, bekijk goed welke zorg je nodig denkt te hebben. En bekijk goed welke zorg vergoed wordt vanuit de aanvullende pakketten.

Wil je overstappen, vergeet dan niet dat je tot 1 januari de tijd hebt om dit te regelen. Wanneer je je huidige zorgverzekering voor 1 januari opzegt heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te regelen.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl