CDA-jeugd: eigen bijdrage zorg verder omhoog

De jongeren van het CDA, verenigd in CDJA, willen een “substantiële” verhoging van de eigen bijdrage in de zorg om de stijgende zorgkosten op te vangen. Plannen van het kabinet hiertoe zijn volgens een woordvoerder van de jongerenorganisatie niet voldoende.

Solidariteit

Het CDJA stelt dat de meeste zorgkosten worden gemaakt in de laatste levensfase van mensen. Een hogere eigen bijdrage in de kosten zou nodig zijn om de solidariteit tussen jong en oud beter in balans te brengen in het zorgstelsel. De jongeren hebben hierover een resolutie ingediend voor het komend najaarscongres van de christendemocraten op 29 oktober. De CDJA-woordvoerder wilde woensdag niet zeggen met hoeveel de eigen bijdrage in de zorg verder omhoog moet.

Toekomstige generaties

Het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV wil mensen met vermogen meer eigen bijdrage laten betalen voor de AWBZ en WMO. Deze maatregel moet 80 miljoen euro per jaar opleveren. Dat bedrag staat volgens de CDJA-woordvoerder in geen verhouding tot de miljarden euro's, waarmee de zorgkosten de komende jaren stijgen. De jongeren vrezen dat de zorg straks niet meer betaalbaar is en dat daarvan toekomstige generaties de dupe zijn.

Mentaliteitsverandering

Volgens het CDJA is een mentaliteitsverandering nodig. “Mensen moeten beseffen dat het niet zo vanzelfsprekend is dat de overheid alles betaalt in de zorg”, aldus de woordvoerder. Wel willen de jongeren lagere inkomens ontzien. Om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden zou de eigen bijdrage niet boven een bepaald percentage van iemands inkomen mogen uitkomen. Hoe hoog of laag daarbij de lat moet worden gelegd, is nog onduidelijk.

Twee andere voorstellen

Verder geeft het CDJA in nog twee andere voorstellen voor het partijcongres een boodschap af aan de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Volgens de jongeren moeten CDA-Kamerleden beter opkomen voor de bescherming van privacy en wordt de fractie opgeroepen de “duidelijker pro-Europese houding” van de laatste tijd vast te houden. (ANP)

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl