Bespaar op je zorgverzekering in 2018

Binnenkort zullen de zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2018 bekend maken. Een groot deel van de mensen zal dan uitgebreid kijken of de zorgverzekering nog wel bij hen past. Wij hebben onderzoek gedaan en gekeken hoe jij naast het eventueel veranderen van zorgverzekeraar nog meer kunt besparen. Deze tips helpen je niet alleen te besparen bij het kiezen van de zorgverzekeraar, maar ook gedurende het jaar wanneer je zorg nodig blijkt te hebben. 

 
1. Gebruik dit jaar nog zorg wanneer eigen risico al eerder is gebruikt

Ga na of je dit jaar nog gebruik moet maken van zorg. Indien je je volledige eigen risico al hebt moeten aanspreken met eerdere behandelingen dit jaar, is het voordelig om voor het einde van het jaar de behandelingen te laten plaats vinden. Hierdoor hoef je geen eigen risico meer te betalen, in tegenstelling tot volgend jaar, wanneer er eerst weer naar het eigen risico wordt gekeken. Bij een vrijwillig verhoogd eigen risico dat nog niet is opgebruikt zou je kunnen kijken of de behandeling uit te stellen is naar volgend jaar (doe dit niet wanneer het je gezondheidsrisico’s kan opleveren). Het komende jaar kun je dan een verzekering afsluiten met een standaard eigen risico en de behandeling ondergaan, zo hoef je niet je vrijwillig eigen risico aan te spreken dit jaar.

2. Doe navraag bij andere specialisten

Het is altijd verstandig om te kijken of de behandeling goedkoper aangeboden wordt bij een andere specialist. Het soort ziekenhuis of praktijk kan namelijk van invloed zijn op de prijs. Door een second-opinion aan te vragen, weet je of je goed zit. 

3. Ga naar een huisartsenpost i.p.v. de spoedeisende hulp

Het kan voor komen dat je ongelukje krijgt en niet meteen bij de huisarts terecht kan, bijvoorbeeld ’s avonds of in het weekend. Indien het niet van levensbelang is dat je geholpen wordt, is het aan te raden om de huisartsenpost te bezoeken in plaats van de spoedeisende hulp. Bij de huisartsenpost wordt namelijk geen eigen risico gerekend over de behandeling. 

4.  Kinderen meeverzekeren?

Hoewel kinderen onder de 18 gratis zijn meeverzekerd in de basiszorgverzekering, kan het lonen om de kinderen in de meest voordelige zorgverzekering mee te nemen wanneer de zorgverzekeringen van jou en je partner verschillen. Kijk dan welke zorgverzekering de beste dekking voor de kinderen geeft en verzeker ze mee bij deze verzekering.

5. Jaarpremie betalen

Wanneer je nog wat geld achter de hand hebt, overweeg dan om de zorgpremie in één keer te betalen. Zorgverzekeraars bieden kortingen aan tot wel 3% over de premie wanneer je het hele bedrag in één keer overmaakt. Zo bespaar je weer een beetje op de kosten. 

6. Houd je eigen risico onder de loep

Iedereen heeft een verplicht eigen risico van €350. Dit is het bedrag wat je zelf bijdraagt voordat de rest van de kosten wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Hieronder vallen niet de kosten die zijn uitgesloten van deze regeling, zoals huisartsbezoeken en kosten die door aanvullende pakketten vergoed worden. Indien je kerngezond bent en denkt niet of minimaal gebruik te maken van de zorg komend jaar, kun je je eigen risico vrijwillig verhogen. Omdat je niet of nauwelijks van de zorg gebruik maakt, zal dit bedrag naar alle waarschijnlijkheid ook niet aangesproken worden. Het verhogen van je eigen risico heeft een groot voordeel, namelijk dat zorgverzekeraars kortingen ervoor aanbieden. Hiermee kun je maandelijks dan flink besparen op de zorgpremie. Het is wel aan te raden dit bedrag nog achter de hand te houden, mocht je onverhoeds toch nog gebruik moeten maken van behandelingen. 
Het eigen risico kan ook in termijnen betaald worden. Hierdoor hoef je wanneer nodig, niet het hele bedrag in één keer bijeen te hebben, zeker als je niet veel te besteden hebt op bepaalde momenten. Aan het einde van het jaar wordt het deel van het eigen risico dat niet gebruikt is weer teruggestort op de rekening. 

7. Onderzoek je aanvullende pakketten

Ook hier is het van belang hoe goed jij je eigen gezondheid kan inschatten. Er zullen aanvullende pakketten zijn waarvan het verstandig lijkt om ze af te sluiten maar waar je soms nauwelijks gebruik van maakt. Dan kan het goedkoper uitpakken om misschien zelf de zorg te betalen mocht het onverwachts toch voor komen. Dit brengt natuurlijk ook het risico met zich mee dat als je onverhoopt toch intensief gebruik moet van bepaalde zorg, dit helaas dan uit jouw eigen zak moet komen. Houd dan altijd een bedrag achter de hand om niet in eventuele betalingsproblemen te komen.
Aan de andere kant zijn aanvullende pakketten erg handig wanneer je intensief gebruik maakt van bepaalde zorg. Ben je regelmatig geblesseerd door sporten of te veel zitten tijdens werk en ga je daarvoor naar de fysiotherapeut, dan loont het absoluut om dit soort zaken onder je aanvullende verzekering te laten vallen. Of misschien heb je dit jaar een nieuwe bril en lenzen nodig, ook hiervoor zijn aanvullende verzekeringspakketten de oplossing. Onverzekerd zou je anders flink wat hebben moeten uitgeven. 

8. Vergoedingen van zorgverzekeraars

Het kost een zorgverzekeraar vaak veel minder om zorg te voorkomen dan om het te vergoeden. Daarom bieden ze in bepaalde gevallen vergoedingen aan om jou te helpen zodat je zo min mogelijk zorg nodig hebt. Zo zijn er verzekeraars die een paar vergoedingen met betrekking tot je gezondheid geven, terwijl andere zorgverzekeraars allerlei cursussen vergoeden tot een bepaald bedrag. Kijk of er iets tussen zit wat jouw gezondheid kan verbeteren op de lange termijn en zodoende de behoefte voor aanvullende pakketten zou kunnen verminderen. 

9. Belasting aftrekbare zorgkosten

De Belastingdienst staat toe dat sommige gemaakte zorgkosten mogen worden afgetrokken van de belastingaangifte. In het overzicht ‘Aftrek Zorgkosten’ van de Belastingdienst kun je precies zien welke dit zijn en welke voorwaarden er gelden. 

10. Waar krijg jij de zorg?

Zorgverzekeraars sluiten contracten af met bepaalde hulpverleners en specialisten. Wanneer je naar deze geselecteerde zorgverleners gaat, wordt de zorg zonder problemen vergoed. Maar wanneer je bij iemand uitkomt die niet onder contract van jouw zorgverzekeraar valt, kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet ophoesten. Zorgverzekeraars bieden daarnaast ook de mogelijkheid om de zorgverleners onder hun contract te vergelijken, zodat je kunt kijken wie het beste voor jou uit pakt en aan wie jij de zorg toevertrouwt. 

11. Collectieve kortingen

Collectieve zorgverzekeringen geven korting op de zorgpremie wanneer je je met een groep aansluit. Zo zijn er bijvoorbeeld kortingen voor ondernemers, werknemers van bedrijven en bepaalde beroepsgroepen. Daarnaast heeft Stichting Zorg voor Koopkracht een collectief opgericht waarbij iedereen zich kan inschrijven en kan profiteren van de collectieve korting op de zorgverzekering. Wel verschillen per verzekeraar de voorwaarden en de hoogte van de premies. Kijk in het overzicht collectieve korting zorgverzekeringen hoeveel jij kunt besparen op jouw zorgverzekering door je aan te sluiten. 

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl