Zorgverzekering plannen in 2023

Ondanks dat het pas het begin van 2022 is, is er al het een en ander bekend over de zorgverzekering in 2023. Sinds het nieuwe regeerakkoord is ondertekend, staat er een gloednieuw kabinet op het bordes. Zeker op het gebied van zorgverzekeringen, hebben zij aardig wat werk liggen. De plannen voor de komende jaren worden besproken en sommige zelfs al vastgesteld. In dit artikel lees je alle plannen van het kabinet met betrekking tot de zorgverzekering in 2023.

Collectieve korting basisverzekering verdwijnt

Per 1 januari 2023 zal er een einde komen aan de collectieve kortingen die je kunt krijgen op de basisverzekering. 2022 zal dus het laatste jaar zijn waarbij je nog wél korting kunt krijgen op de basispremie. Het gaat hierbij om kortingspercentages tussen de 2,5% en 5%. 

Collectieve zorgverzekering minder aantrekkelijk

Door het verdwijnen van een collectieve korting op de basisverzekering, wordt een collectieve zorgverzekering per 2023 een stuk minder aantrekkelijk. Het aanbod van deze collectieve polissen zullen waarschijnlijk gaan dalen. De verwachting is dat het vergelijken van zorgverzekeringen hierdoor overzichtelijker wordt.

Collectieve korting aanvullende verzekering blijft

Ondanks dat een collectieve korting op de basisverzekering vanaf 2023 niet meer mogelijk zal zijn, is dit voor de aanvullende verzekeringen nog wel het geval. Dit betekent dat collectieve verzekeringen niet volledig zullen verdwijnen. Een collectieve korting is per 1 januari 2023 dus alleen mogelijk bij een aanvullende- of tandartsverzekering.

Geen veranderingen in het zorgstelsel 2023

In het regeerakkoord wordt duidelijk dat het zorgstelsel niet ter discussie staat. Wel is het duidelijk dat er veel verbeteringen in het zorgstelsel nodig zijn om te garanderen dat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Denk hierbij aan grip op de zorgkosten, focus op passende zorg, een andere invulling van het eigen risico en meer aandacht voor preventie, sport en bewegen.   

Extra geld voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Als gevolg van de vergrijzing in Nederland zijn de zorguitgaven gestegen. De verwachting is dat deze uitgaven ook in 2023 zullen blijven stijgen. Om deze reden zal er ruim 2 miljard euro bijkomen. In 2023 zullen we dus ruim 93 miljard euro uitgeven aan Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Stijging zorgpremie 2023

Net zoals in 2022 zal ook in 2023 de zorgpremie stijgen. Dit heeft te maken met de verwachte stijging van de zorgkosten in 2023. Naar verwachting zal de zorgpremie met gemiddeld 3 tot 6 euro per maand stijgen.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl