Zorgverzekering kan tot gemiddeld €100 goedkoper volgens ACM

Ook in 2018 zullen de premies van de basiszorgverzekeringen weer gaan stijgen gemiddeld genomen. Bij de ene zorgverzekeraar zal de stijging van de premie meer zijn dan bij een andere zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars hebben vaak meerdere merken waaronder ze zorgverzekeringen aanbieden. De vraag is of er ook echt een duidelijk verschil in de zorgpolissen zit aangezien de basisverzekering inhoudelijk voor iedereen gelijk is.  

Goedkopere zorgverzekering is mogelijk

Daarom hebben de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit de zorgverzekeringen en polissen van 2016 onder de loep gehouden en zijn tot de conclusie gekomen dat het mogelijk was voor driekwart van de mensen om goedkoper uit te zijn bij een andere zorgverzekering met ongeveer dezelfde voorwaarden, zoals het type zorgverzekering (budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis). Volgens het ACM betaalde de consument hierdoor gemiddeld €100 meer dan dat ze zouden betalen bij het goedkopere alternatief.

De horde om over te stappen

Ondanks dat je goedkoper uit kunt zijn met een andere zorgverzekering is 60% van de verzekerden nog nooit overgestapt van zorgverzekeraar in de afgelopen 10 jaar. Het is het voor veel mensen lastig om over te stappen van zorgverzekering door zogenaamde “schijnverschillen”. De informatie, over zorgverzekeringen van dezelfde zorgverzekeraar die op elkaar lijken, wordt op zo’n manier gepresenteerd en uitvergroot, dat de zorgverzekeringen van dezelfde zorgverzekeraar erg lijken te verschillen. Ook wordt de informatie regelmatig op een complexe manier gepresenteerd waardoor je veel tijd kwijt kan zijn met het vergelijken van zorgverzekeringen.

Zorgverzekering vergelijken loont

Toch raden de ACM en de NZa de consument aan om zich toch te verdiepen in de informatie die beschikbaar is en te vergelijken of het mogelijk is om goedkoper uit te komen met de zorgverzekering van 2018. Op de website van Zorgpremiekorting.nl kun je bijvoorbeeld zorgverzekeringen vergelijken en gelijk de polisvoorwaarden vinden per verzekeraar. Daarnaast biedt Zorgpremiekorting.nl ook overzichten om collectieve kortingen te vergelijken die mogelijk zijn voor individuen, ZZP’ers en ondernemers, waardoor je nog meer kunt besparen op de zorgverzekering.


Overstappen van zorgverzekering moet vóór 31 december gebeuren en zou aanzienlijk kunnen lonen. Maar hoewel inhoudelijk de zorgverzekeringen niet veel van elkaar hoeven te verschillen, kunnen de zorgverzekeringen wel verschillen in bijvoorbeeld service, klantvriendelijkheid, informatieverstrekking en het aantal zorgverleners die zij onder contract hebben staan. Neem dit mee in je overweging als je van zorgverzekeraar wilt veranderen zodat je in 2018 een zorgverzekering hebt die goed bij je past.  

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl