Zorgpremie 2023 stijgt, zorgtoeslag ook

Deze week was het weer Prinsjesdag, het moment dat het kabinet de plannen en de begroting voor het nieuwe jaar bekend maakt. Het zal niemand verbazen dat er grote plannen op tafel staan, er is namelijk veel aan de hand in de wereld.

Uiteraard gaat onze interesse het meest uit naar de plannen die voor de zorg bekend zijn gemaakt. De plannen die het kabinet voor de zorg bekend heeft gemaakt vatten we hier samen.

Zorgbudget voor het eerst door de grens van 100 miljard

Voor het eerst breekt het bedrag dat gereserveerd staat op de rijksbegroting voor de zorg voor de grens van 100 miljard. Het zorgbudget dijt elk jaar verder uit en komt voor komend jaar uit op het bedrag van 103 miljard euro. Dat wil zeggen dat een kwart van de rijksbegroting opgaat in de zorg. Dat de zorgkosten flink stijgen komt onder meer door looncompensatie van het zorgpersoneel, de toenemende vraag naar zorg, de hoge inflatie.

Zorgpremie stijgt wederom

Het kabinet geeft op Prinsjesdag altijd een rekenpremie af voor de zorgpremie, een soort richtlijn voor zorgverzekeraars. Komend jaar komt de zorgpremie, de basispremie, uit op 137 euro per maand. Dat is zo’n 11 euro meer dan dit jaar.
Wat de zorgpremie uiteindelijk wordt beslissen de zorgverzekeraars zelf. Uiterlijk op 12 november dit jaar moeten zij hun zorgpremie bekend hebben gemaakt. Naar verwachting komt zorgverzekeraar DSW als eerste met de zorgpremie voor 2023. Naast de in de vorige alinea genoemde redenen waarom het zorgbudget en dus de zorgpremie stijgt, wordt de zorg ook geconfronteerd met kosten vanwege de langdurige zorg voor long COVID-patiënten.


Zorgtoeslag stijgt ook

In de uitgebreide plannen om burgers te compenseren voor koopkrachtverlies als gevolg van de enorme inflatie wordt onder meer de zorgtoeslag flink verhoogt. De maximale zorgtoeslag die iemand kan ontvangen stijgt naar 154 euro. Dat is 43 euro meer dan nu het geval is.  


Eigen risico blijf gelijk

Het eigen risico is al jaren hetzelfde. Ook voor komend jaar blijft het eigen risico 385 euro. Vanwege de hoge inflatie zou je feitelijk kunnen zeggen dat het eigen risico dus relatief daalt.  

Zorgbegroting 2023
Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl