Zorgpremie 2017 stijgt flinker dan verwacht

DSW is opnieuw de eerste zorgverzekeraar die zijn zorgpremie voor het aankomende jaar bekend heeft gemaakt. Zoals de directeur van DSW, Chris Oomen, al voorspelde was de eerder aangegeven stijging van €3,50 niet reëel. De premie die DSW aankondigde is namelijk een stijging van ongeveer €9,25 per maand. Dat is bijna drie keer zoveel als minister Schippers tijdens Prinsjesdag voorspelde. Voor veel Nederlanders is dit een harde klap.

Flinke stijging zorgpremie

Volgens Chris Oomen, de directeur van DSW, is het slecht nieuws maar kon hij niet anders. Hij gaf immers al eerder aan dat de verwachte minimale stijging van €3,50 niet reëel was. Klanten van DSW betaalde dit jaar nog €98,75 voor hun zorg. In 2017 zullen zij €108 in de maand gaan betalen. Dit is een stijging van bijna 9,3%. Hiermee is de toon gezet voor de andere zorgverzekeraars die tot 17 november hebben om hun zorgpremie bekend te maken.

Zorg wordt steeds duurder

DSW geeft aan dat er meerdere factoren verantwoordelijk zijn voor de flinke premiestijging van de zorgpremie op het basispakket. Er is een toename van zorgvragers in de afgelopen jaren geweest en de medicijnen worden innovatiever en duurder. Sinds 2015 zijn zorgverzekeraars ook verantwoordelijk voor de wijkverpleegkundige zorg. Dit neemt extra kosten met zich mee. Ook de uitbreiding van het basispakket zorgt ervoor dat de zorgpremie fors omhoog is gegaan.

Reserves van zorgverzekeraars niet verder slinken

Een andere oorzaak van de premiestijging is dat de reserves van de zorgverzekeraars langzaam op aan het gaan zijn. Vorig jaar betaalde DSW nog ongeveer €145 per persoon uit de reserves om de premiestijging te dempen, dit jaar maar €94. DSW zegt dat dit nodig is om de reserves op een verantwoord bedrag te houden, om rekening te kunnen houden met hoger uitvallende zorgkosten.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft nog niet gereageerd op de aangekondigde  premiestijging van DSW. Volgens haar woordvoerder wacht zij af tot alle zorgverzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt. Naar verwachting zullen de andere zorgverzekeraars de toon van DSW volgen.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl