Zorgkosten buitenland veelal niet vergoed door zorgverzekeraar

Het afgelopen anderhalf jaar zijn de wachttijden in de Nederlandse ziekenhuizen fors toegenomen. Vanwege corona werden er namelijk veel meer reguliere niet-spoedeisende behandelingen uitgesteld dan normaal het geval is. De lange wachttijden in de zorg zorgen er nu voor dat steeds meer Nederlanders overwegen om zich in het buitenland te laten behandelen. Op deze manier denken de patiënten dat zij sneller van hun problemen af zijn maar niets is minder waar.

Onverwachts hoge zorgkosten

In het buitenland krijg je echter niet hetzelfde vergoed als in Nederland. Wat je in het buitenland vergoed krijgt is afhankelijk van de kosten van de zorg in dat land én het type behandeling wat de patiënt ondergaat. Normaal gesproken wordt hetgeen waar je in Nederland voor gedekt bent ook in het buitenland gedekt.

Onlangs moest een Nederlandse patiënt nog 6.500 euro bijbetalen na haar medische behandeling in België omdat haar zorgverzekering een groot deel van deze behandeling niet dekte. Zo viel haar verblijf in een éénpersoonskamer in het Belgische ziekenhuis niet onder haar zorgverzekering. 

Zorgkosten buitenland

In Europa is het mogelijk om zorg te ontvangen in andere Europese lidstaten. Echter kunnen de prijzen van medische zorg in het buitenland hoog oplopen. Om een onverwachte hoge rekening te voorkomen is het belangrijk dat je van te voren het één en ander hebt geregeld met je zorgverzekeraar. Laat bijvoorbeeld de zorgverzekeraar weten wat je van plan bent in het buitenland en bespreek de kosten van de behandeling. Op deze manier kom je niet voor financiële verassingen te staan ná de behandeling.

Zorgverzekeraar en buitenlandse zorgaanbieder

Als de zorgverzekeraar toestemming heeft gegeven voor het ondergaan van de behandeling in het buitenland ontvangt de verzekerde een zogenaamd S2 formulier. Dit formulier kan hij afgeven bij de buitenlandse zorgaanbieder. Hierdoor kan volgens de voorwaarden van de sociale ziektekostenverzekering van de lidstaat van behandeling de vergoeding plaatsvinden.

Om ervoor te zorgen dat je, zowel in Nederland als in het buitenland, niet voor onverwachte kosten komt te staan is het belangrijk dat je je goed verdiept in zorgverzekeringen. Zo kun je makkelijk en snel zorgverzekeringen vergelijken en de zorgverzekering kiezen die het beste bij jou past. 

 

 

zorg buitenland
Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl