Veranderingen zorgverzekering in 2020

In 2020 is de regering van plan om het een en ander te veranderen aan jouw zorgverzekering. Op dinsdag 17 september, zullen de nieuwe plannen van de regering bekend worden gemaakt tijdens Prinsjesdag. Dat betekent onder andere dat er wijzigingen zullen worden aangebracht in de zorgpremie, zorgtoeslag en de inkomensafhankelijke bijdrage.

Echter, is een groot aantal veranderingen al uitgelekt en bevestigen bronnen dat het kabinet tot deze beslissingen is gekomen. Eén van deze wijzigingen zal invloed hebben op twee derde van de Nederlandse bevolking en misschien wel op jou. Overstappen op een zorgverzekering met collectiviteitskorting kan de oplossing zijn voor jou.

Aan de hand van de volgende zes vragen kom jij erachter welke veranderingen in de zorg wij in 2020 kunnen verwachten:

Worden zorgpremies duurder?

Over het algemeen is het bekend dat de zorgkosten al jaren aan het stijgen zijn. Vorig jaar betrof dit ook al een stijging van gemiddeld 80 euro. Ook in 2020 wordt een stijging van de premie verwacht. In het aankomende jaar zal de zorgpremie namelijk verhoogd worden met zo’n 3 euro per maand. Op jaarbasis betreft dit bijna 40 euro. De nominale premie voor een basisverzekering zal dan rond de 1421 euro liggen.

De premiestijging zal voor de laagste inkomensschijf waarschijnlijk gecompenseerd worden met een verhoging van de zorgtoeslag. De exacte zorgtoeslag per inkomensschaal zal later dit jaar volgen.

De premiestijging blijft vooralsnog een indicatie, omdat zorgverzekeraars zelf de hoogte van de premie mogen bepalen. Op Prinsjesdag zullen de exacte premies bekend worden gemaakt.

Minder voordeel bij zorgverzekeringen met collectiviteitskorting?

Volgens bronnen zal de collectiviteitskorting op de basisverzekering gehalveerd worden van 10 naar 5 procent. Dit zal resulteren in een premiestijging van 60 tot 84 euro. Toch levert het afsluiten van een collectieve basisverzekering meer voordeel op dan het afsluiten van een reguliere basisverzekering, omdat je toch nog een kortingspercentage ontvangt. De maximale korting op een aanvullende verzekering betreft 20 procent. 

Minister Bruno Bruins van medische zorg pleit voor transparantie binnen de zorgverzekeringwereld. Hij wil dat de zorgverzekeraar duidelijk communiceert met haar klanten over eventuele korting. Houd daarom goed in de gaten wat deze kortingen voor jou kunnen betekenen. Je kunt gemakkelijk zorgverzekering vergelijken en de ideale zorgverzekering voor jou kiezen.

Wat houdt een aanvullende zorgverzekering nu in?

Met betrekking tot de aanvullende verzekering vindt er al een aantal jaren een ontwikkeling plaats. De premies van de aanvullende verzekering stijgen, terwijl de vergoedingen juist steeds minder worden. In 2020 verwacht men dat deze trend zich voort zal zetten.

De oorzaak van deze trend is dat steeds minder Nederlanders een aanvullende verzekering afsluiten. De Nederlandse mensen die zich wel laten verzekeren, maken daarentegen uitgebreid gebruik van deze dekkingen. Op deze manier wordt het steeds moeilijker om aanvullende verzekeringen kostendekkend te houden. Daardoor stijgt de premie steeds meer.

Stoppen met roken?

Het wordt een goed jaar voor mensen die serieus willen stoppen met roken. In 2020 mogen zorgverzekeraars geen eigen risico (385 euro) in rekening brengen als jij een stoppen-met-rokenprogramma wil volgen. Via de huisarts kan jij meer informatie opvragen.

Wat wordt er gedekt vanuit het basispakket?

Ook dit jaar wordt het basispakket uitgebreid. Verwachte toevoegingen zijn:

  • Kankermedicijnen
    Vanaf 1 september is een medicijntoevoeging beschikbaar voor patiënten met specifieke vormen van longkanker, namelijk durvamulab. Voor patiënten met borstkanker wordt het medicijn abemaciclib toegevoegd. 
  • Fampyra
    Vanaf 1 september zullen patiënten met Multiple Sclerose recht hebben op een vergoeding voor het medicijn Fampyra. Het is aangetoond dat dit medicijn het loopvermogen van patiënten verbetert. Op aanbevelen van Zorginstituut Nederland is het medicijn opgenomen in het basispakket.
  • Logeervergoeding
    Patiënten die recht hebben op zittend ziekenvervoer zullen in 2020 ook recht hebben op een logeervergoeding. Deze logeervergoeding betreft een bedrag van maximaal 75 euro per nacht en wordt alleen uitgekeerd bij een aaneengesloten behandeling van drie dagen.

Hoe komen medicijnprijzen tot stand?

De stijging van zorgkosten brengt veel reactie teweeg onder het Nederlandse volk. Daarom benadrukt minister Bruno Bruins het belang van prijstransparantie van medicijnen. Hij wil dat farmaceutische bedrijven duidelijk laten zien hoe een bepaalde medicijnprijs tot stand komt. Tot op heden is dit vaak niet het geval waardoor onderhandelingen complex zijn.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over zorgverzekeringen? Via veranderingen 2020 kun jij de laatste updates volgen.

 

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl