Verandering van zorgverzekering 2018 bekend

Veel speculaties gingen er al eerder rond, maar na Troonrede van de Koning op Prinsjesdag is het definitief duidelijk dat de kosten van uw zorgverkering in 2018 zullen toenemen. Hoewel er eerder al delen waren gelekt in de media, zetten wij alle veranderingen voor u op een rij.

Stijging zorgpremie

Het was al eerder voorspeld, maar de zorgpremie zal inderdaad toenemen in 2018. De premie die de overheid hanteert in haar berekeningen, de nominale rekenpremie, gaat stijgen met €72, van €1.241 in 2017 naar €1.313 in 2018. Dit bedrag zou nog kunnen veranderen door de bereidwilligheid van zorgverzekeraars om hun reserves aan te spreken om de premies op dat niveau te houden. De kans is echter klein dat dit gaat gebeuren, omdat de verzekeraars al een aantal jaar interen op hun reserves om de premies niet te hard te laten stijgen. Hierdoor kunnen de premies per verzekeraar verschillen in 2018 en is het raadzaam om goed rond te kijken naar een geschikte verzekering. De zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november hun definitieve premies hebben bekend gemaakt.

Stijging eigen risico

Naast de stijging van de zorgpremies, neemt het eigen risico ook toe in 2018. De Zorgverzekeringwet (Zvw) stelt namelijk dat het eigen risico moet meebewegen met de algemene zorgkosten. Omdat de zorgkosten elk jaar weer toenemen, komen we er dus niet onderuit dat het eigen risico ook weer toeneemt. Op basis van gegevens uit de Miljoenennota gaat het eigen risico stijgen van €385 naar €400. Voor veel partijen betekent dit het breken van een prominente verkiezingsbelofte, maar ze kunnen er niks tegen beginnen zolang de Zvw niet aanpast wordt. De Zvw zou pas veranderd kunnen worden zodra het demissionair kabinet is afgezwaaid en een nieuw kabinet is geïnstalleerd.

Compensatie voor lagere inkomens stijgt evenredig mee    

Om behoud van koopkracht te garanderen voor de laagste inkomens, stijgt de zorgtoeslag met ongeveer €130. Een deel hiervan is vrijgemaakt ter compensatie van de stijging van de premies. Het andere deel komt ten goede van het behoud van koopkracht voor deze groep en ligt op €65. Het recht op zorgtoeslag valt weg nadat het inkomen voor alleenstaanden over de grens komt van €27857.   

Afsluiten van zorgverkering 2018

Hoewel de inhoud van het basispakket van uw verzekering niet veel zal veranderen, zijn de premies die verzekeraars rekenen onderhevig aan grote verschillen. Dit kan ervoor zorgen dat u mogelijk goedkoper uit kunt zijn bij een andere verzekeraar.

Wist u dat er naast de gangbare verzekeringen voor u als individu ook mogelijkheden zijn om u collectief te verzekeren? Hierbij kunt u profiteren van collectieve korting op u zorgpremie in. Het loont daarom eerst op onderzoek uit te gaan voor u uw zorgverzekering van 2018 afsluit. Het complete overzicht van aanbieders helpt u bij het vergelijken van collectieve zorgverzekeringen en laat u zien wat de mogelijkheden zijn van kortingen op uw zorgverzekering. 

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl