Vanaf 2025: Eigen risico per behandeling daalt van €375 naar €150

Vanaf 2025 komt er een verandering in het eigen risico dat gebruikt wordt voor het uitvoeren van een specialistische behandeling. Het kabinet wil de maximale bijdrage per behandeling naar €150 bijstellen. Wellicht verandert er hierdoor ook wat voor jou. 

Lagere Drempel 

Het kabinet wit deze wijziging doorvoeren, omdat ze hiermee hopen dat mensen sneller naar het ziekenhuis durven te gaan. Nu heb je dat je in sommige gevallen gelijk €375 moeten neerleggen voor een behandeling. Dit schrikt af. In 2012 is het eigen risico verhoogt van €220 naar €350. Dit had tot gevolg dat mensen minder snel de stap naar het ziekenhuis maakten. Er werden in die periode 6% minder eerste contacten gelegd met ziekenhuizen. 

Een andere ergernis bij mensen nu is dat ze na een kort gesprek met een specialist al €375 moeten betalen. Het volledige eigen risico wordt dan verbruikt voor een korte afspraak. Dit verwachten mensen niet. Gelukkig komt dit niet vaak voor. De maatregel moet meer duidelijkheid bieden en kosten voor zorg meer voorspelbaar maken. 

Chronisch Ziek 

Voor mensen die chronisch ziek zijn verandert er niet zo veel. Zij verbruiken in de meeste gevallen het volledige eigen risico. Voor hun maakt het niet uit of je het eigen risico in een keer verbruikt of uitspreidt over meerdere behandelingen. Het wordt toch verbruikt. Deze maatregelen heeft meer effect voor mensen die af en toe gebruik maken van zorg. 

Eerste behandeling 

De stap naar de eerst behandeling wordt met de maatregelen een stuk kleiner. De vraag is wat het effect is op de vervolgbehandelingen. Ze zijn nu gewend om niets te betalen, maar in de toekomst dus wel. Je gaat dan elke keer €150 totdat het eigen risico is verbruikt. Of mensen om deze reden de vervolgbehandelingen uit gaan stellen is de vraag. Het is wel de moeite waard om te kijken of het wat oplevert. Het ziet er nu naar uit dat de voordelen groter zijn dan de nadelen.

 

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl