Nederlanders kiezen zorgvuldig

Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering worden Nederlanders zich steeds meer bewust van de gevolgen voor hun portemonnee. Zo verkiest men een hoger eigen risico vaker boven een aanvullende zorgverzekering. De betaalbare basispolissen doen het ook goed.  

Eigen risico

Het eigen risico van 885 euro is het meest gekozen bedrag. Steeds meer consumenten durven dat risico te nemen. Vijf jaar geleden was het aantal verzekerden met een maximaal eigen risico ongeveer 7%. Dit is nu het dubbele.  

Het voordeel van een maximaal eigen risico is dat je een veel goedkopere zorgpremie hebt. Het kan je tot wel 300 euro per jaar schelen. Dit is zodoende een goede optie voor degenen die niet of nauwelijks gezondheidsklachten hebben. 

Aanvullende dekkingen

Verzekerden kiezen tegenwoordig liever een aanvullende dekking als zij zeker weten dat ze die specifieke zorg zullen gebruiken. Populaire aanvullende dekkingen zijn fysiotherapie, spoedzorg in het buitenland en tandheelkunde. 

Daling aanvullende dekking

Het aantal mensen dat een aanvullende dekking afsluit, daalt al jaren. Waarschijnlijk heeft dit tot gevolg dat de aanvullende polissen de komende jaren minder toegankelijk zijn. De reden? Hogere premies. 

Vrije keuze zorgaanbieders

Ook kiezen steeds minder Nederlanders voor een zorgverzekering met vrije keuze zorgaanbieders. Vorig jaar koos bijna 18% deze optie. Dit jaar was dat ruim 4% minder. 

Een vrije zorgkeuze houdt in dat je als verzekerde zelf een ziekenhuis kiest en dat je meer vergoed krijgt als je gebruikmaakt van zorg bij zorgverleners die geen contract hebben met je verzekeraar.

Zorgverzekering

In principe is de overstapperiode achter de rug. Toch kun je nog steeds voor een nieuwe zorgverzekering kiezen. Wel moet je je oude zorgverzekering al opgezegd hebben. Als je deze al had opgezegd, kun je tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Let wel op dat deze met terugwerkende kracht ingaat. 

Wil je je zorgverzekering vergelijken? Dat kan hier.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl