Mogelijk gaat de helft van ons bruto inkomen in 2040 naar zorg

De kosten voor onze zorg in Nederland blijven maar toenemen. We worden met z'n allen steeds ouder en de mogelijkheden voor behandeling in de zorg blijven door onderzoek en ontwikkeling toenemen. Vooral in de laatste fase van ons leven consumeren we erg veel zorg. 

Veel mensen denken dat het bij zorgkosten om de maandelijkse zorgpremie gaat. Veel mensen vinden dat al een flink bedrag, maar het is maar een deel van de totale zorgkosten. In werkelijkheid betalen we voor de zorg een veelvoud van wat we aan de maandelijkse zorgpremie kwijt zijn. 
In de toekomst kan dit bedrag nog wel eens flink verder oplopen. Dit stelt onderzoeksjournalist in de zorg Anna Dijkman in het podcast programma Stand van Nederland. Voor sommige Nederlanders, zo waarschuwt ze, kunnen rond die tijd de zorgkosten zijn opgelopen naar de helft van het inkomen. 

Zorgkosten zijn meer dan alleen de zorgpremie 

Zorgkosten bestaan niet alleen uit de te betalen zorgpremie. Via de premies op je loonstrook betaal je ook premies voor bijvoorbeeld de langdurige zorg. Voor een modaal inkomen van € 32.000,- per jaar komt dit bijvoorbeeld uit op € 2.000,- per jaar. Dat is meer dan wat een gemiddeld iemand aan zorgpremie betaalt (€ 1.600 per jaar). 
Daarnaast betaal je via de reguliere belasting ook nog een flink deel mee aan de zorg, namelijk € 1.500 per jaar. En daarbovenop betaalt je werkgever (nog steeds uitgaand van het modale inkomen zoals boven vermeld) € 2.400,- mee, dit zie je niet op je loonstrook. 

Iemand met een modaal inkomen betaalt zo dus ongeveer € 7.500,- per jaar aan zorgkosten. Voor een gemiddelde Nederlander betekent dat dus dat hij of zij nu al 20% van zijn of haar bruto inkomen kwijt is aan zorgkosten. 

Zorgkosten lopen verder op in de toekomst

Het percentage wat een Nederlander kwijt is aan zorgkosten kan in de toekomst wel eens een flink stuk hoger worden waarschuwt de zorgjournalist. Alle modellen wijzen erop dat de zorgkosten gaan toenemen. Met verwacht dat in 2040 het totale bedrag dat we uitgeven aan de zorg in Nederland is opgelopen naar bijna 175 miljard euro. Procentueel zou een gemiddelde Nederlander in 2040 ongeveer 25 á 35 procent van zijn bruto inkomen kwijt zijn aan zorgkosten. Er zijn modellen en scenario's waarbij we nog betere zorg leveren en dit percentage oploopt naar 47 procent voor bepaalde inkomensgroepen.   

 

  
   

 

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl