Miljoenennota: de belangrijkste veranderingen in de zorg voor u

Dit geld is o.a. om de eerdere bezuinigingen in de zorg terug te draaien. Er was natuurlijk al het een en ander uitgelekt over de plannen van het kabinet, maar hieronder sommen we het belangrijkste nieuws omtrent de zorg nogmaals voor u op.  

Meer geld vrijgemaakt voor de zorg

Vandaag werd er bevestigd dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor de zorg in Nederland. Er zal ongeveer zo’n 400 miljoen euro extra worden vrijgemaakt. Dit is om de eerdere bezuinigen van bijna 500 miljoen euro terug te draaien. Dit komt echter niet als een verassing, eerder in juni dit jaar kondigde staatssecretaris van Rijn deze plannen al aan. Dit geld zal voornamelijk besteed worden aan verpleeghuizen en thuiszorg.

Eigen risico stijgt niet in 2017

Het eigen risico blijft voor het jaar 2017 gelijk. Dit is iets wat niet eerder is voorgekomen sinds de invoering in 2008. Vorig jaar was het verplichte eigen risico €385,- en dit zal voor 2017 gelijk blijven.. De verwachting voor dit jaar was dat er weer een stijging zou zijn van het eigen risico. Dit is dus niet het geval. Volgens de Tweede Kamer is het eigen risico nodig om de zorg betaalbaar te houden. Toch zijn er partijen in de tweede kamer die eraan denken om het eigen risico volledig af te schaffen. De SP, PVV, GroenLinks en de 50plus partij hebben dit allemaal opgenomen in hun verkiezingscampagne. Dit heeft echter nog geen gevolgen voor 2017.

Zorgtoeslag zal iets stijgen

Eerder werd ook al bekend gemaakt dat de zorgtoeslag in 2017 omhoog zal gaan. Gezinnen met een lager inkomen kunnen rekenen op ongeveer €4,- per maand extra. Alleenstaanden met een laag inkomen krijgen van het kabinet ongeveer zo’n €2,- per maand extra. De stijgende zorgpremie wordt hiermee gecompenseerd voor de lagere inkomens. Om deze  stijging in de zorgtoeslag te realiseren wilt het kabinet in 2017 een bedrag van €1,1 miljoen vrijmaken. Dit betekent dat niet alleen de zorgtoeslag stijgt, maar ook de huurtoeslag en ouderenkorting omhoog zullen gaan.

Zorgpremie 2017

Zorgverzekeraar DSW zal waarschijnlijk de eerste zijn die eind deze maand zijn zorgpremie bekend zal maken. De zorgverzekeraars moeten uiterlijk voor 19 november hun zorgpremie bekend maken. Eerder werd er gespeculeerd dat de zorgpremie voor het jaar 2017 met slecht €3,50 per maand zou stijgen. Maar volgens de zorgverzekeraars is een dergelijke premiestijging niet haalbaar. Dit komt voornamelijk omdat de basispakketten voor de zorg zullen worden uitgebreid.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl