Loopt de aanvullende zorgverzekering het risico te gaan verdwijnen in de toekomst?

De toezichthouder van de zorgverzekeraars in Nederland, De Nederlandsche Bank (DNB), heeft zijn zorgen geuit vanwege de groeiende rationale benadering van de consument ten opzichte van de aanvullende zorgverzekering. Steeds meer mensen sluiten nu alleen een aanvullende verzekering af wanneer ze er zeker van zijn dat ze deze dat jaar daadwerkelijk gaan gebruiken. Denkt men dat er geen aanvullende dekking voor zorg nodig is, of dat de kosten lager uitvallen zonder aanvullende verzekering, dan wordt het afsluiten van de aanvullende zorgverzekering een jaar overgeslagen. De gemaakte zorgkosten worden dan uit eigen portemonnee betaald. Hierdoor ontstaat er een soort abonnementsmentaliteit, dat men pas wat afsluit wanneer er evenveel vergoed wordt als dat er kosten gemaakt worden.

Duurdere aanvullende verzekeringen

Volgens DNB brengt dit de winstgevendheid van de polissen in gevaar. Zorgverzekeraars betalen namelijk meer dan dat er aan premie voor de aanvullende verzekering wordt betaald. Hierdoor loopt een zorgverzekeraar meer verlies op en zal dat moetenzalde zorgverzekeraar als gevolg de dekkingen zal versoberen of de premie van de aanvullende verzekeringen zal verhogen. Dit zal voor de consument betekenen dat specifieke behandelingen, zoals tandzorg en fysiotherapie, relatief duur zullen worden wanneer je dit nodig hebt. DNB adviseert zorgverzekeraars om met innovatieve aanbiedingen te komen om consumenten voor een langere tijd aan een aanvullende zorgverzekering te binden. Zo oppert de toezichthouder het aanbieden van de aanvullende zorgverzekering die meerdere jaren loopt, waarover een korting aangeboden zou kunnen worden.

Mening zorgverzekeraars

Een rondgang onder de zorgverzekeraars leert dat de sommige zorgverzekeraars de bovengenoemde risico’s erkennen en bekend zijn met het opportunistische gebruik van de aanvullende zorgverzekering. Aan de andere kant is zorgverzekeraar VGZ ervan overtuigd dat het huidige stelsel niet voor problemen zal gaan zorgen. Ook Zorgverzekeraars Nederland gaat ervan uit dat de aanvullende zorgverzekering niet zal verdwijnen.

Mocht de aanvullende zorgverzekering alsnog duurder gaan worden, dan bestaat er de mogelijk om de stijgingen te compenseren door je aan te sluiten bij een collectief waardoor je korting kunt krijgen op de aanvullende zorgverzekering. Om beschikbare aanvullende zorgverzekeringen te vergelijken met collectieve korting, is hier nog een handig overzicht te vinden. 

Aanvullende verzekering
Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl