Op één na hoogste aantal overstappers sinds 2006

De laatste weken van 2021 zijn veel mensen bezig geweest met het vergelijken van zorgverzekeringen. Uit de statistieken van de verzekeraars blijkt dat veel mensen ervoor hebben gekozen om over te stappen. Het percentage overstappers van zorgverzekering was in 2021 het op één na hoogste percentage sinds 2006. 

Hoeveel mensen zijn overgestapt van zorgverzekering?

Ruim 7% van de verzekerden hebben er in het einde van 2021 voor gekozen om hun huidige zorgverzekeraar in te ruilen voor een andere zorgverzekeraar. Hierbij gaat het om meer dan 1,2 miljoen overstappers. Het percentage overstappers is de afgelopen 15 jaar nog nooit zo hoog geweest. Enkel in 2013 en 2006 lag het overstap percentage iets hoger, rond de 7,2%.

Waarom zijn zoveel mensen overgestapt?

Vanwege de premiestijging betaal je voor alle zorgverzekeringen steeds een hoger bedrag. Dit is dan ook de voornaamste reden dat veel Nederlanders ervoor gekozen hebben om over te stappen naar een iets goedkopere zorgverzekeren. Hierbij waren de goedkopere labels van de grote zorgverzekeraars erg populair. Hierbij kun je denken aan het label ZieZo van Zilveren Kruis of aan het label VinkVink van zorgverzekeraar Menzis. De maandelijkse premies van deze labels liggen aanzienlijk lager in vergelijking met de premies van de hoofdverzekeraars. 

Een hoger aanbod zorgverzekeringen

Volgens de voorzitter van Zorgverzekeraar Nederland (ZN) heeft de stijging van het aantal overstappers ook te maken met het aanbod van zorgverzekeringen. De afgelopen jaren is het aanbod van zorgverzekeraars en zorgverzekering namelijk toegenomen. Ook in 2021 maakte we weer kennis met een aantal nieuwe zorgverzekeraars. Ook hierbij waren de goedkopere labels ontzettend populair onder de Nederlandse bevolking. 

Overstappen zorgverzekering tot 1 februari 2022 

Verzekerden hadden tot en met 31 decemeber 2021 de tijd om hun oude zorgverzekering op te zeggen. Om deze oude verzekering in te ruilen voor een nieuwe, hebben zij nog de tijd tot 1 februari 2022. Vanaf dan is het niet meer mogelijk om je aan te sluiten bij een zorgverzekeraar. Hier kun je makkelijk en snel zorgverzekeringen 2022 vergelijken. 

 

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl