Hier moet je op letten bij het kiezen van je nieuwe zorgverzekering voor 2022

Het einde van het jaar 2021 nadert, wat betekent dat we het nieuwe jaar kunnen beginnen met een nieuwe frisse start vol met goede voornemens. Echter betekent het einde van het jaar ook dat het tijd is om een zorgverzekering af te sluiten. Om een zorgverzekering te vinden die goed bij jou past is het verstandig om deze met elkaar te vergelijken. Waar moet je nou precies opletten bij het uitkiezen van een zorgverzekering? Je leest het hier. 

Zorgverzekeringen vergelijken

In vergelijking met 2021 zijn de zorgpremies in 2022 iets gestegen. Het eigen risico is daarentegen nog steeds €385,-. Om te voorkomen dat je in 2022 een te hoge zorgpremie betaalt, is het handig om alle zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Hier kun je makkelijk en snel de beste zorgverzekeringen vergelijken. Voordat je begint met het vergelijken van deze zorgverzekeringen, moet je op een aantal dingen letten:

Collectieve korting op je zorgverzekering

Het is handig om te checken of jij recht hebt op een collectieve korting op je zorgverzekering. Deze korting is bedoeld voor een grote groep mensen, zoals leden van een organisatie of medewerkers van een bedrijf. Je kunt collectiviteitskorting op jouw zorgverzekering aanvragen door middel van een collectiviteitsnummer. Deze collectieve korting geldt zowel voor een basisverzekering als voor aanvullende verzekeringen. Door middel van collectiviteitskorting kun je tot 5% korting op de basisverzekering en tot wel 20% op de aanvullende verzekeringen. 

Onderverzekerd of oververzekerd? 

Iets wat je bij het afsluiten van een zorgverzekering moet proberen te vermijden is onder- of oververzekering. Onderverzekerd zijn betekent dat je verzekerde bedrag te laag is. De zorgkosten waarvoor jij niet of te weinig verzekerd bent, zul je in dat geval zelf moeten betalen. Oververzekerd zijn betekent juist het tegenovergestelde: je betaalt teveel premie. Je bent verzekerd voor de zorg die jij helemaal niet gebruikt of nodig hebt. Het is belangrijk dat, voordat je een zorgverzekering afsluit, weet wat je nodig hebt. Zo kun je kijken naar de zorg die je afgelopen jaren hebt gebruikt. 

Lagere premie? Verhoog je eigen risico

Door het eigen risico te verhogen, verlaagt automatisch het bedrag van jouw maandelijkse premie. Het laagste eigen risico waarvoor je kunt kiezen is €385,- per jaar. Bij dit eigen risico betaal je dus de hoogste maandelijkse premie. Je kunt je eigen risico verhogen tot maximaal €885,- per jaar. Dit is slim om te doen wanneer je verwacht weinig zorgkosten te hebben in 2022. Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk om te kiezen uit een eigen risico tussen de €385,- en €885,-. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie. 

Jaarbetaling zorgpremie

Wanneer je in de mogelijkheid bent om jouw zorgpremie in één keer te betalen, is dit zeker aan te raden. Door te kiezen voor een jaarbetaling, hoef je niet elke maand meer geld af te staan aan jouw zorgverzekering. Je betaalt de gehele premie in één keer. Een jaarbetaling brengt vaak een beloning met zich mee. Een zorgverzekeraar heeft hierdoor minder administratie en beloont jou daarom met een korting. Echter is dit niet bij elke verzekeraar mogelijk. Verzekeraars die deze optie wél bieden, geven een korting tussen de 1% en 2%.

Zorgverzekering afsluiten

Heb je bovenstaande punten gecontroleerd? Dan ben je helemaal klaar om jouw zorgverzekering voor in 2022 af te sluiten. Kies je voor een andere verzekeraar? Let er bij het overstappen dan wel op dat je jouw oude zorgverzekering opzegt. Het kan ook zijn dat jouw nieuwe zorgverzekeraar dit voor je regelt. 

 

 

 

 

 

 

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl