Eerste zorgpremie 2023 is bekend: stijging van bijna 10 euro per maand bij DSW

Traditiegetrouw is het weer de kleine zorgverzekeraar DSW in Schiedam die als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend maakt. Met Prinsjesdag onlangs werd al aangekondigd dat dat een hogere premie zou zijn. En die verwachting klopt. Zorgverzekeraar DSW verhoogt haar premie met €9,75 per maand te opzichte van vorig jaar. Zorgverzekerden gaan in 2023 bij DSW €137,50 per maand betalen voor hun zorgverzekering. Dat is op jaarbasis €1.650.

Stijgende kosten in de zorg

De reden van de stijging is dezelfde die door het kabinet vorige week al werd aangegeven: alle kosten in de zorg stijgen, mede ook door de sterk gestegen energieprijzen. De loonkosten in de zorg stijgen flink, de bevolking vergrijst wat leidt tot een grotere zorgvraag, dit alles verdisconteert zich in de premie. Naar eigen zeggen had DSW de premie nog met 2 euro meer moeten verhogen om kostendekkend te zijn, maar dit deel betaald DSW uit eigen reserves.

Eigen risico

Opvallend is verder dat het eigen risico dat DSW hanteert een tientje lager is dan bij de rest. Afgesproken is dat het eigen risico ook in 2023 €385 blijft. De Schiedamse zorgverzekeraar hanteert al jaren als enige een eigen risico van €375. Naar eigen zeggen doet men dit uit protest omdat DSW vindt dat het eigen risico te hoog is en dat daardoor mensen die zorg nodig hebben zorg mijden om geld te besparen.

Goedkoopste premie

Komende weken zullen de andere zorgverzekeraars volgen met het bekend maken van hun zorgpremies voor 2023. Ook bij de grotere zorgverzekeraars zoals Zilveren Kruis, VGZ, CZ, Menzis en ONVZ wordt een stijging van de zorgpremie van om en nabij de tien euro per maand verwacht. Uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor komend jaar bekend hebben gemaakt. Het is altijd weer een strijd wie de goedkoopste zorgverzekering heeft.  

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl