Dit is tot nu toe bekend over de zorgverzekering 2024

Nu de herfst is aangebroken, zijn veel huishoudens begonnen met het zorgvuldig vergelijken van zorgverzekeringen voor 2024. Traditioneel worden de laatste maanden van het jaar besteed aan het wisselen van zorgverzekeraar, het kopen van aanvullende dekkingen, etc. Er zijn op internet verschillende tools beschikbaar die consumenten hierbij helpen. DSW is de eerste zorgverzekeraar die dit jaar de zorgpremies voor 2024 bekendmaakt: €149 euro per maand. Dit is een flinke stijging van zo'n €12 per maand ten opzichte van het huidige kalenderjaar. Dat de zorgpremies stijgen werd over het algem,een wel verwacht. De redenen zijn bekend en niet verrassend: oplopende inflatie en een verder  vergrijzing van de samenleving.

Wat weten we nog meer over de zorgverzekeringen van 2024?

Eigen risico blijft in 2024 gelijk aan 2023

Waar de zorgpremie komend jaar fors stijgt, is daarvan geen sprake bij het eigen risico. Ook in 2024 blijft het eigen risico op 385 euro. Als consument kun je besluiten het eigen risico te verhogen, dit is een vrijwillige keuze. Een verhoging van het eigen risico levert je een korting op de zorgpremie op. Het maximale vrijwillige eigen risico ligt op 885 euro. Pas op met het verhogen hiervan; je moet financieel in staat zijn om dit bedrag van 885 euro te kunnen bekostigen in het geval dat een medische ingreep vereist is in 2024. Daarbij is het verhogen van het eigen risico logischerwijs voornamelijk interessant, wanneer je gezond bent en weinig tot geen medische hulp nodig verwacht te hebben.

Zorgtoeslag gaat in 2024 fors omlaag

Mensen die momenteel maandelijks een zorgtoeslag uitgekeerd krijgen, dienen rekening te houden met een forse daling in deze toeslag. Waar een alleenstaande dit jaar nog 154 euro per maand ontvangt, ligt dat bedrag in 2024 op 127 euro per maand. Voor gezinnen gaat de zorgtoeslag omlaag van 265 euro per maand in 2023 naar 243 per maand in 2024. Via de site van de Belastingdienst kun je voor jezelf berekenen of je recht hebt op deze zorgtoeslag. Dit is afhankelijk van je inkomen.

Meer kraamzorg in de basisdekking

Verwacht je in 2024 vader of moeder te worden? In dat geval goed nieuws: je kunt rekenen op meer kraamzorg vanuit de basisdekking van je zorgverzekering. Momenteel wordt de kraamzorg tot tien dagen na de geboorte van je kind gedekt. In 2024 wordt die periode opgerekt naar maar liefst zes weken.

Op onze website kun je alle zorgverzekeringen vergelijken.  

Zorg 2024
Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl