Bezuinigingen zullen zorgpremie flink laten stijgen

Uit recent periodiek onderzoek van het accountantsbedrijf EY is gebleken dat zorginstellingen minimale winsten zullen draaien door de doorgevoerde bezuinigen uit vorige jaren. De huidige tarieven van de zorginstellingen zijn dusdanig laag dat er een historisch lage winst is gedraaid, het winstpercentage van zorgaanbieders is in 4 jaar tijd van 2,2 procent naar 0,99 procent gedaald. De lage winsten zullen een negatieve invloed hebben op de investeringen die zorgaanbieders kunnen doen, aankopen komen in het geding en leningen zullen minder makkelijk verstrekt worden door banken. Hierdoor zal een negatieve trend worden ingezet, waarvan de thuiszorg het grootste slachtoffer zal zijn van de bezuinigingen volgens Rob Leensen van EY.

 Premiestijging van 200 euro

Om grote klappen voor te zijn, zullen de overheid en burgers moeten bijdragen zegt Wim Groot, hoogleraar Zorgeconomie aan de Universiteit Maastricht. Ondanks dat het Minisiterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport al 400 miljoen toe zei voor 2018, zal dit niet genoeg zijn om de langdurige zorg te ondersteunen. Het geld moet ergens anders vandaan komen volgens Wim Groot. Dit zal betekenen dat de maandelijkse zorgpremie omhoog moet gaan, en wel met minimaal 20 euro per maand. Dit bedrag is ver verwijderd van eerdere prognoses, die lagen rond een totale toename tussen 30 en 80 euro voor 2018. De bevestiging zal na Prinsjesdag komen, wanneer de richtlijnen voor de premies bekend gemaakt zullen worden door het demissionair kabinet.

Vanwege deze forse te verwachte toename van de zorgpremie is het zeker een aanrader om nog eens je zorgverzekering te vergelijken.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl