Bekendmaking eerste veranderingen zorgverzekering 2019

Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Tijdens deze dag worden de wijzigingen van de zorgverzekeringsmaatschappijen bekend gemaakt. Een aantal maatschappijen hebben al een voorspelling gegeven van de komende veranderingen. In dit artikel worden de eerste verwachte wijzigingen bekend gemaakt.

Premie zorgverzekering ruim 80 euro duurder

Per 1 januari 2019 treedt er vermoedelijk een verhoging van de zorgverzekeringpremie op. De zorgkosten worden steeds hoger en deze kosten worden doorberekend in de verzekeringspremie. Zorgverzekeraar CZ laat in een voorspelling weten dat de jaarlijkse premie met meer dan 80 euro omhoog zal gaan. Zorgverzekerden kunnen rekenen op een zorgpremieverhoging van minstens 6 euro per maand.

Limiet eigen bijdrage voor medicijngebruik

Tot op heden moesten patiënten tot wel honderden euro’s aan hun medicatie zelf betalen. Met het instellen van een maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen komt hier in 2019 een einde aan. De grens ligt bij een bedrag van 250 euro. Met name voor ADHD-patiënten is dit een positieve verandering. Een mogelijk gevolg van deze wijziging is dat er voor meer medicijnen een eigen bijdrage betaald moet worden. 

Toegevoegde vergoedingen

Zorgverzekeringen gaan een vergoeding geven voor een Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma. Mensen die vanwege hun gewicht een groter risico hebben op gezondheidsproblemen hebben vanaf 2019 recht op deze vergoeding. Het risico moet door de huisarts vastgesteld worden.Patiënten met de chronische longziekte COPD krijgen vanaf 2019 na betaling van het eigen risico alle behandelingen van oefentherapie vergoedt. 

Geschrapte vergoeding basisverzekering

Met ingang van 2019 wordt de vergoeding van de zware paracetamol met een dosering van 1000 mg uit het basispakket gehaald. Ook de vergoeding van een aantal voedingssupplementen wordt geschrapt. Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten dat patiënten de kosten voor deze middelen zelf moeten betalen. Voor reumapatiënten kunnen de zorgkosten door deze bezuinigingen tot wel 200 euro per jaar stijgen.

Stabiel eigen risico

De huidige regering heeft afspraken gemaakt het eigen risico niet te wijzigen. Het eigen risico van 385 euro zal in 2019 dus ongewijzigd blijven. Het bevroren eigen risico zorgt mogelijk ook voor een zorgpremie toename. 

Zie ook: Veranderingen 2019 om updates over het zorgstelsel in 2019 bij te houden.

Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl