5 tips voor de laagste zorgpremie in 2019

Volg onderstaande stappen om te checken of je huidige zorgverzekering nog bij je zorgwensen aansluit:

 

1. Ga na of het soort zorgpolis waarbij je verzekerd bent de gewenste hoeveelheid keuzevrijheid biedt

De meeste zorgverzekeringsmaatschappijen hanteren drie soorten zorgpolissen:

-budgetpolis: beperkte keuzevrijheid in het aantal zorgverleners, dit is de goedkope variant van de zorgverzekering. Wanneer je voor de budgetpolis kiest is het aanbevolen te checken of de zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis en andere zorgverleners bij jou in de buurt.

-naturapolis: de zorgverzekeringsmaatschappij vergoedt de zorgkosten bij een groot aantal zorgverleners waarmee een contract afgesloten is.

-restitutiepolis: kies zelf de zorgverlener waardoor je behandelt wilt worden. De gemaakte zorgkosten kun je bij de zorgverzekeraar declareren. In de overzichtelijke tabel op zorgpremiekorting.nl kun je de gewenste zorgpolis selecteren en een zorgverzekering vergelijken. De premies verschillen per soort zorgpolis. Het is ook mogelijk naar een zorgverlener te gaan waarmee je zorgverzekeringsmaatschappij geen contract heeft afgesloten. De zorgverzekeraar vergoedt in dit geval een deel van de gemaakte kosten.

 

2. Overweeg of een verhoging van het eigen risico voordelig voor jou is

Zorgverzekerden zijn verplicht een eigen risico van € 385,- te betalen. Dit eigen risico kun je vrijwillig met maximaal € 500,- verhogen. Door voor een maximaal eigen risico te kiezen ontvang je korting op de zorgpremie. Het maximale eigen risico van € 885,- hoef je alleen te betalen wanneer je zorgkosten maakt. Het verhogen van het eigen risico kan dus voordelig uitpakken voor zorgverzekerden die verwachten weinig zorgkosten te maken in het komende jaar. Je kunt jaarlijks € 300,- op de zorgpremie besparen.

 

3. Bekijk of de dekkingen van je huidige zorgverzekering aansluiten bij de zorg die jij nodig hebt

De dekkingen van de basisverzekering zijn landelijk vastgelegd en daarom bij iedere zorgverzekeringsmaatschappij hetzelfde. Maak voor jezelf een afweging van welke andere zorg die niet in het basispakket gedekt is je in het komende jaar gebruik verwacht te maken. Is dit nog hetzelfde als vorig jaar of zijn je zorgwensen wellicht veranderd. Wanneer je een aanvullende verzekering afsluit kun je tot wel 20% collectiviteitskorting op de zorgpremie ontvangen. Vergelijk collectieve korting op de aanvullende verzekering om een zorgverzekeringen te kiezen met dekkingen die op jouw wensen aansluiten.

 

4. Overweeg of het een mogelijkheid is de zorgpremie per jaar te betalen

Bij veel zorgverzekeraars ontvang je korting op de zorgpremie door per jaar te betalen. De korting bedraagt maximaal 2%. Bekijk bij welke zorgverzekeringsmaatschappijen je korting bij jaarbetaling kunt ontvangen.

5. Bespaar op de zorgpremie met collectiviteitskorting

Wanneer je nog niet bij een collectief bent aangesloten kun je flink op de zorgpremie besparen. Ontvang collectieve korting op de zorgpremie door je aan te sluiten bij een collectief. De korting kan oplopen tot 20%. In de tabel kun je een collectieve zorgverzekering vergelijken.

zorgverzekering vergelijken
Terug naar nieuws lijst
Zorgpremiekorting.nl